Обучение и консалтинг в области операционного менеджмента

Як забезпечити життєздатність системи 5С?

Дата останньої редакції:
November 14, 2022
Тема запису:
5S
Короткий зміст публікації:
Про те, як зробити систему 5С на підприємстві стійкою, щоб перейти до подальшого вдосконалення процесів.

Ні для кого не секрет, що система 5С – один із найпоширеніших інструментів бережливого виробництва. Вона настільки проста, що може бути застосована у будь-якій області, навіть в офісі. До того ж завдяки системі 5С ви зможете перейти до вдосконалення процесів.

Далеко не останню роль у підтримці досягнутих поліпшень, у тому числі і в області 5С грає цикл PDCA. Спочатку необхідно спланувати покращення фізичного потоку та потоку документів (етап Plan). Потім реалізувати ці поліпшення – етап Dо (Дій). Після впровадження поліпшень треба розглянути і оцінити досягнуті результати – етап Check (Перевірка). Останній етап циклу PDCA (Аct – Впливай), означає фінальну “шліфовку”. На цьому етапі робляться дії щодо досягнення більш високих результатів, включаючи покращені стандарти та більш точне їх дотримання на практиці.

Для стійкості системи 5С необхідно вжити заходів для повної інтеграції змін по всіх робочих змінах. Найчастіше люди, задіяні у впровадженні системи 5С, працюю в одній зміні. І поки вони були залучені до реалізації цього інструменту, решта працівників могли «пройти повз» цих поліпшень. Змінити цю ситуацію допоможуть етапи Check та Act. Вони дають змогу всім працівникам бути задіяними у змінах. Якщо є області, в яких досі діють неефективні стандарти або в яких вони взагалі відсутні, то такі дії мають бути спрямовані саме на них. І тут прийдуть на допомогу четвертий та п’ятий кроки системи 5C – Стандартизуй та Удосконалюй. Саме вони стануть основою подальших поліпшень.

Необхідно пам’ятати, що перегляд стандартів не є провалом методики 5С, а частиною нормального процесу вдосконалення. Існує безліч речей, які можна переглянути і поліпшити. Наприклад, якщо стандарти за місцезнаходженням предметів у робочій зоні виконується не так чітко, як хотілося б, то, можливо, варто переглянути дані стандарти. Може у стандартах не відображено реального стану речей? Чи робітникам на практиці не зручно користуватися цим стандартом?

Що стосується останніх двох “С” – Стандартизуй і Вдосконалюй, хочеться сказати, що саме Стандартизація дозволяє створити міцну основу для подальшого Удосконалення, що веде до наступної ітерації циклу перших трьох кроків системи 5C – Сортуй, Створи порядок, Утримуй в чистоті. Це мотивує всіх співробітників робити звіти про щоденні досягнення та відкриття, які стосуються стандартів у їхній галузі. Ці дані можуть бути отримані за допомогою аудитів або інформації з контрольної дошки. Кожна команда може знайти способи поліпшити стандарти, що регулярно використовуються, як тільки буде впроваджений цикл Plan-Do-Check-Act.

Додатково про систему 5С ви можете прочитати в наших статтях:

Особливості застосування системи 5С на виробництві

Поради щодо організації системи 5S у майстернях

Поради щодо впровадження системи 5S

Також ми пропонуємо курс по системі 5С , щоб кожна організація змогла пройти цей важливий крок самостійно.

Сподобалася публікація? Поділіться нею з друзями одним кліком.
Facebook
LinkedIn
Twitter
Telegram
WhatsApp

Отримайте програму Lean трансформації!

Ви дізнаєтеся про необхідні зміни в операційній діяльності та культурі організації на шляху до ощадливого виробництва. Після заповнення Ви отримаєте PDF-файл програми на вказаний E-Mail.