Обучение и консалтинг в области операционного менеджмента

Особливості застосування системи 5С на виробництві

Дата останньої редакції:
November 14, 2022
Тема запису:
5S, LEAN
Короткий зміст публікації:
Зазначимо кілька важливих особливостей під час впровадження системи 5С з виробництва.

Боротьба за виживання вимагає від виробництва якісної продукції, поставок вчасно та виправдання очікувань споживачів при оптимальному витраті ресурсів. Не секрет, що порядок на робочих місцях — одна із застав налагодити ефективне виробництво. Хоч би як банально це звучало, організація робочого простору полегшує співробітникам виконання їхніх завдань, підвищуючи при цьому продуктивність та знижуючи кількість дефектів. Організувати робочий простір починається з визначення необхідних матеріалів (їхньої номенклатури та кількості) та інструментів. У кожного має бути певне місце, чітка функція у роботі. Також важливо промаркувати предмети та місця їх зберігання для полегшеного пошуку. У Ощадивому виробництві широко застосовується система 5С. Використання системи 5С може бути досить простий у теорії. Метою системи 5С є створення безпечного, чистого та добре організованого робочого місця, що сприяє скороченню втрат під час виробництва. Для цих цілей виконується п’ять етапів системи 5С:

Етап 1 – Сортування

Етап 2 – Створи своє місце

Етап 3 – Утримуй в порядку

Етап 4 – Стандартизуй

Етап 5 – Вдосконалюй

Система 5С. Візуальне керування виробництвом

Не знаєте з чого розпочати розгортання системи 5С?

Скористайтеся нашим навчальним відео-курсом із покроковим планом розгортання системи 5С на підприємстві.


Перейти на сторінку курсу

Впроваджуючи систему 5С на виробництві, потрібно враховувати певні особливості, які на наш погляд стануть ключовими для приживання цієї системи на вашому підприємстві:

  • Роль найвищого керівництва. Деякі організації так і не досягли успіху у використанні системи 5С, приділяючи занадто багато уваги інструментам даної методики, і не розуміючи, що більше значення має саме поведінка та особистий приклад перших осіб компанії.
  • Важливість стандартизації робочого середовища (5С) – це стереотип мислення, який, передусім, потрібно прищепити вищому керівництву.
  • Безпека умов праці. Керівники та інспектори не повинні заплющувати очі на небезпечні умови праці або безлад на робочих місцях. Це є частиною культури ощадливого виробництва, що є основою роботи компаній світового класу.
  • Щоденність процедур чищення та прибирання. Співробітники підприємств, які впроваджують принцип 5С, повинні мати чітке уявлення про те, що видалення непотрібних предметів із робочого місця потрібно проводити регулярно, а не після слів «До нас їде ревізор». Третій принцип «5С» має на увазі не лише щоденне прибирання, а й підтримання чистоти. Як кажуть: «Чисто не там де забирають, а там де не смітять». Але якщо ви хочете, щоб люди прибирали, переконайтеся, що у них є всі необхідні для цього кошти.
  • Фіксація у вигляді стандарту та вдосконалення досягнутих результатів.

Коли система 5С з усіма його методами, прийомами та організацією буде впроваджена в роботу підприємства, необхідно запровадити проведення аудиту та систему винагороди для того, щоб постійно підтримувати досягнутий рівень. Тому здійснення п’ятої стадії «5С» (Удосконалення) неможливе без попередньої реалізації четвертої «С» (Стандартизація).

Підбити підсумок хотілося б словами А.Ейнштейна «Єдиний розумний спосіб навчати людей — це надавати їм приклад». Саме це і робить президент однієї японської компанії на картинці: натирає підлогу і втілює в життя один із найважливіших принципів ощадливого виробництва – перші особи підприємства мають бути прикладом для наслідування. А як перевірити, що принципи 5С правильно працюють на вашому підприємстві?

Поставте собі наступне питання: чи доводиться вам наводити лад перед приходом клієнтів чи партнерів? Якщо відповідь негативна, ви на правильному шляху!

Якщо вас цікавить система 5С і потрібен докладний посібник для самостійного її розгортання, зверніть увагу на наш доступний навчальний курс .

Сподобалася публікація? Поділіться нею з друзями одним кліком.
Facebook
LinkedIn
Twitter
Telegram
WhatsApp

Отримайте програму Lean трансформації!

Ви дізнаєтеся про необхідні зміни в операційній діяльності та культурі організації на шляху до ощадливого виробництва. Після заповнення Ви отримаєте PDF-файл програми на вказаний E-Mail.