Обучение и консалтинг в области операционного менеджмента

Казка про 5С. З чого починається ощадливе виробництво.

Дата останньої редакції:
September 21, 2022
Тема запису:
5S, LEAN
Короткий зміст публікації:
Порядок на робочих місцях несе не лише естетичну насолоду, а й цілком відчутну практичну вигоду. Це вигадана історія, але дуже хочеться, щоб у багатьох так і сталося.
Зміст
“Казка – брехня, та в ній натяк …” Микола, молодий інженер відділу підготовки виробництва, робить обхід виробничої лінії щоб зрозуміти, коли закінчиться її переналадка. Замовлень зібралося достатньо і транспорт клієнтів вже починає під’їжджати до доків. Переналагодження мало закінчитися ще вчора, але змінне оснащення обладнання не було готове і потрібно замінити деякі деталі. Комплект фірмових ключів виявився неповним. Знайшли. На це пішло 3 години. Той час, який зараз дозволив би вже почати відвантаження першої партії продукції на машину замовника. План на день зірваний, замовник нервує: вже полудень, а машини не вантажаться. Можливо, зараз саме той самий час, коли варто задуматися про необхідність 5С. Про це і завів з Миколою розмову директор – Євгеній Семенович, людина практичний і довіряючий простим, але ефективним методам. Він з самого ранку був у проблемній зоні. За це, а також за роки та життєвий досвід його поважали. І на його думку завжди зважали. 5С тому, що це 5 етапів – сортування, створення порядку, утримання в чистоті, стандартизація та вдосконалення. Чітка послідовність простих і зрозумілих дій, які звести в звичку людині дуже не просто, як може здатися на перший погляд. Але чим же вони такі гарні? Давайте заглянемо у майбутнє, в яке вірять Микола та Євген Семенович, і вони готові докласти зусиль, щоб у нього повірили й усі інші. Тому що на це є 5 причин…

1. Господарність і організованість.

Безлад забрав купу часу. За гарячими слідами” це було очевидно всім. Тому колектив розбереться з хаосом в цеху, розсортує запчастини, інструменти і сировину (перший етап – 1s), місця стане більше. Потім вони визначать, що і де повинно знаходиться і візуально позначать усі критично важливі місця (етап другий – 2s). Вибір місць не буде випадковим, вони добре продумають, де і чому має бути. Після перших двох етапів витрачати час на пошуки не буде ніхто. Час заощадить їм гроші.

2. Видимість втрат та відходів. Візуальний контроль.

Повертати деталі і інструменти на свої місця оператори домовляться в чистому вигляді, щоб сморід булі готові до використання у момент необхідності. При чищенні обладнання, оператори раптом стануть помічати, що деякі деталі та інструменти потребують заміни. Микола складе список, а Євгеній Семенович дасть розпорядження про закупівлю необхідного. Із-за регулярного чищення робочих місць і обладнання, причини дефектів і відхилень від норм технології стануть очевидніші. Усім стане зрозуміло чому чистота приємна не лише естетично. У цеху буде нанесена розмітка. Це буде третій етап (3S).

3. Стандартизація і самодисципліна.

Розуміння практичної користі перших трьох етапів, послужить причиною звести процедури по сортуванню, створенню порядку і триманню в чистоті, в ранг стандартних робочих дій. Існуючі СОПи доповнять потрібними інструкціями, а над робочими місцями повісять фотографії з виглядом чистих робочих місць. Оператори самі визначать сферу відповідальності кожному за. Так вони зроблять домовленість про порядок внутрішнім професійним кодексом. Не тому, що це просто хороша ініціатива, а тому, що це обіцяє цілком відчутні вигоди. З’явиться трудова самодисципліна. Це буде для них 4-м етапом – 4s.

4. Самонавчальна організація. Управління знаннями.

Порядок на робочому майданчику приведе до порядку в думках. Розуміння процесів і легкість виявлення дефектів, змусять більше думати про їх поліпшення. “Включення мізків” дасть поштовх новим ідеям – маленьким вдосконаленням, що ведуть до великого результату. Євгеній Семенович підтримає ініціативу “раціоналізаторських пропозицій”, і разом з Миколою проведе перші “мозкові штурми” в кімнаті у операторів. Майстри виробництва передадуть робітникам знання методик аналізу та пошуку корінних причин, що дозволить вирішувати багато проблем цеху. Стиль роботи цього цеху стане “заразним” для інших цехів. ІТП тепер частіше проводитиме час не в кабінетах, а на виробництві, вирішуючи проблеми та обговорюючи ідеї з операторами. Теорія перестане бути далекою від практики. ІТП дізнається робочі реалії, а оператори дізнаються багато нового від інженерів. Ця синергія і обмін знаннями дасть свої плоди: еволюційним, природним способом стане зароджуватися культура співпраці і безперервних поліпшень. Довіри у робочому колективі побільшає.

5. Гордість та власність. Відчуття сенсу роботи. Довіра.

Команда в цеху Миколи, в один прекрасний момент, усвідомлює, що те, чого вони добилися – це їх досягнення, їх мозкові інвестиції, їх гордість. Начальство визнає це і оцінить по заслугах. Усім стане зрозуміло, що зміна робочого оточення дивовижним чином міняє тих, хто міняє його. А далі – більше. Фокус відділу кадрів зміститься з пошуку готових фахівців на навчання наявного персоналу. «Плинність кадрів» на підприємстві стане минулим. Усім стане зрозуміло, що робочий колектив та його дух — найцінніше, що в них є. Штат співробітників раптом стане єдиною командою, а начальники лідерами. Так “проста підтримка порядку” раптом стане чимось великим. новим стилем роботи, що розпочався з елементарних речей. Так колектив підприємства стане на шлях до Бережливого виробництва, і ніхто, і ніколи вже не захоче повернутися в колишні часи хаосу, в якому втрачається почуття власної значущості тому, що розмита відповідальність, – грунт для довіри. Це (майже) вигадана історія, але… хіба неможливо цю казку зробити бувальщиною? 🙂 Отже, хаос – протилежність порядку, а отже, керованості. Керованість дозволяє зосередити зусилля на меті. Досягнення мети з добрим результатом дозволяє нам прагнути до ще більше амбітних цілей. Їх досягнення дає сенс всьому, що ми робимо. Наявність сенсу роботи та хороших результатів мотивує більше, ніж будь-які слова. Саме так все працює. Все починається з простих кроків. І в операційному покращенні, 5S це один з них, найперший… і, мабуть, найважливіший! Пройдіть ці кроки самостійно, використовуючи наш навчальний курс системи 5S для новачків.
Сподобалася публікація? Поділіться нею з друзями одним кліком.
Facebook
LinkedIn
Twitter
Telegram
WhatsApp

Отримайте програму Lean трансформації!

Ви дізнаєтеся про необхідні зміни в операційній діяльності та культурі організації на шляху до ощадливого виробництва. Після заповнення Ви отримаєте PDF-файл програми на вказаний E-Mail.