Обучение и консалтинг в области операционного менеджмента

Поради щодо організації системи 5S у майстернях

Дата останньої редакції:
November 14, 2022
Тема запису:
5S
Короткий зміст публікації:
Найчастіше майстерні виявляються найбільш захаращеними місцями на виробництві, а їх господарі завзято перешкоджають введенню нового порядку у своїй вотчині. Дамо кілька порад щодо системи 5С у майстернях.

Майстерні бувають різноманітних форм і видів, з різним ступенем чистоти та організації, проте, далеко не всі вони відповідають поставленим цілям. Зрозуміло, що захаращена майстерня потребує організації за допомогою системи 5S. А якщо майстерня чиста? Невже тоді система 5S не потрібна? Не завжди. Існує різниця між просто чистою майстернею та добре організованою.

Все починається зі ставлення слюсарів до організації майстерні. Багато хто з них стверджує, що вони не мають часу на прибирання робочого місця. Крім того, у кожного з них свій закритий на замок ящик з інструментами та робочий стіл. Звичайно, така поведінка ускладнює впровадження принципів 5S. Але немає нічого неможливого.

Погляньмо на рекомендації, які допоможуть впровадити систему 5S у Вашій майстерні.

1. Насамперед потрібно обговорити стан майстерні з якомога більшою кількістю слюсарів, наголошуючи на виявленні існуючих втрат, у тому числі й тимчасових, на виконання завдань, витрат матеріалів та прибирання.

2. Під час стадії сортування необхідно розібрати інструменти із червоними ярликами. Проблема часто в тому, що слюсарне обладнання є найбільш цінним у момент покупки. Через деякий час воно стає лише купою металобрухту. Запасні деталі необхідно зберігати в спеціально відведеному місці, де їх можна легко відшукати і використовувати, оскільки дуже часто слюсарі, які пропрацювали в компанії менше п’яти років, мають проблеми з пошуком запасних деталей для обладнання.

3. Ще один необхідний крок на стадії сортування – це збирання інструментів. Слюсарі часто прив’язуються до своїх особистих інструментів, що може ускладнити сортування. Тому виробляємо її у два етапи. На першому необхідно відкрити ящики з інструментами і, питаючи працівників, визначити, коли востаннє використовувався кожен інструмент. Потім відбувається сортування інструментів за трьома категоріями: інструменти, які використовувалися протягом останнього місяця, останніх шести місяців і більш тривалого періоду. Потрібно зафіксувати списки кожної категорії та попросити слюсарів прибрати інструменти третьої категорії з безпосередньої робочої зони. Подальша доля цих інструментів має бути розглянута окремо, виходячи з кожної конкретної ситуації. Інші інструменти повинні бути розсортовані по ящиках у порядку використання: що частіше використовується, то має бути легше знайти. Через кілька місяців роботи в такому режимі можна починати другу стадію, де ми знову відкриваємо всі ящики і документуємо частоту використання кожного інструменту, щоб переконатися в відсутність зайвих предметів. А потім для кожного працівника зміни слід купити (зробити) по ящику з усіма необхідними інструментами та помістити ламіновані контрольні списки на внутрішній стороні кришки ящика. І при здачі зміни необхідно проводити перевірку інструментів за списком.

4. Протягом стадії утримання в порядку, переконайтеся, що нове розташування інструментів та приладів відповідає послідовності виконуваних робіт, а також, що всі працівники використовують однакові робочі столи на всіх. Створіть робочу зону з викладеними на ній усіма необхідними інструментами для завдань, що щотижня і щомісячно повторюються, і канбани для запасних деталей обладнання.

5. Останнім, але не менш важливим кроком є документування всіх операцій та завдань у майстерні. Не потрібно вдаватися у складні пояснення, чи буде достатньо покрокових інструкцій з картинками. Більш складним, але й ефективнішим методом документування є Стандартизована операційна процедура (СОП). Згодом почнуть з’являтися нові завдання та операції, які також мають бути зафіксовані на папері працівниками майстерні. Потім переконайтеся, що всі слюсарі проходять належне навчання нових процедур. І останнім кроком має стати перевірки знання нових процедур під час аудитів 5С.

Якщо вас цікавить система 5С і потрібен докладний посібник для самостійного її розгортання, зверніть увагу на наш доступний навчальний курс.

Сподобалася публікація? Поділіться нею з друзями одним кліком.
Facebook
LinkedIn
Twitter
Telegram
WhatsApp

Отримайте програму Lean трансформації!

Ви дізнаєтеся про необхідні зміни в операційній діяльності та культурі організації на шляху до ощадливого виробництва. Після заповнення Ви отримаєте PDF-файл програми на вказаний E-Mail.