Обучение и консалтинг в области операционного менеджмента

Система керування запасами Канбан. Підготовка

Дата останньої редакції:
September 5, 2022
Тема запису:
Kanban
Короткий зміст публікації:
У цій статті ви знайдете наші зауваження та поради для підготовки до реалізації системи управління запасами на основі Канбан у виробництві та для організації складу.

Проектування системи управління запасами Канбан у теорії та папері набагато простіше, ніж її реалізація на виробництві. У цій статті ми розповімо про підготовку до впровадження.

Планування та підготовка

Проектування системи управління запасами Канбан у теорії та папері набагато простіше, ніж її реалізація на виробництві. У цій статті ми розповімо про підготовку до впровадження.

Перш ніж реалізовувати систему Канбан, Вам знадобиться:

  • скласти карту потоку створення цінності для частини виробництва, який обслуговуватиме канбан-система (на ділянці, у цеху тощо);
  • визначити кількість канбан-сигналів для кожного виробу (оцінним чи розрахунковим способом); канбан-карт має бути достатньо, щоб забезпечити безперебійну роботу виробництва з одного боку та не допускати зберігання більших обсягів запасів з іншого боку;  
  • визначити тип канбан-сигналу (цифровий, фізична бирка, карта чи коробка, далі – канбан-карта); канбан-карта — це той тригер, який дає команду про початок виробництва чи переміщення;
  • визначити з інформацією на канбан-карті;
  • також, вам дуже знадобиться підтримка та участь людей, які використовуватимуть цю систему в реальних умовах.

Страхові запаси та підходящий час

Поки ви впроваджуватимете і налагоджуватимете систему, ваше виробництво може лихоманити, якщо ви не вживете відповідних заходів. Враховувати потрібно й ймовірність того, що щось може піти не за планом та зайняти більше часу, ніж Ви розраховували. Вам потрібна «подушка безпеки». Тому необхідно створити розумний буферний запас виробів, щоб компенсувати перебої. Крім того, цей же запас стане ресурсом для реалізації супермаркету. Можливо, вам доведеться змінити звичне місце зберігання виробів під час монтажу стелажів для супермаркету та внесення інших змін. Найкраще здійснити всі ці зміни в період низького попиту на вашу продукцію. Не потрібно експериментувати з лінією виробництва морозива в розпал літа.

Супермаркет виробів (деталей, комплектуючих)

Для роботи системи Канбан потрібний так званий супермаркет. Він створюється та налаштовується на підставі номенклатури та потрібної кількості виробів, які в ньому мають бути. В ідеальному випадку супермаркет повинен мати можливість зберігати весь набір виробів, передбачений усіма наявними канбан-картами в обігу. Якщо такої можливості немає, вам потрібно буде виключити деякі вироби з низькою затребуваністю (пріоритетом). І, можливо, знадобиться резервне сховище для розміщення матеріалів на випадок, коли супермаркет буде заповнений.


гравитационные стеллажи для канбан систем

Дуже хороша ідея організації супермаркету з гравітаційними (самопересуваються) контейнерами, коли деталі перекочуються самі від постачальника до споживача. Так улаштовані стелажі FIFO — першим увійшов, першим вийшов (first-in/first-out). Дізнатись більше про можливі способи оптимізації виробничої логістики можна дізнатися на нашому безкоштовному семінарі.

У будь-якому випадку, вам потрібен хороший супермаркет. Для цього потрібно врахувати особливості виробів та матеріалів у ньому: габарити та вагу, електричні з’єднання, зручність обслуговування тощо. Список питань залежить від конструктивних вимог. Чим простіше, зручніше, швидше та економічніше у вас вийде – тим краще. Уникайте поспіху та недалекоглядності, відгукнеться потім незручностями та додатковими витратами.

Ваша система управління запасами потребує оптимізації?

Дізнайтеся, як система Канбан може допомогти Вам у цьому! Відвідайте наш тренінг та навчитеся проектувати та впроваджувати системи управління запасами самі під керівництвом досвідчених експертів!


Перейти на сторінку тренінгу

Канбан-карти. Приклад

Вам потрібні канбан-карти. Навіть використовуючи комп’ютерну систему обліку, ви навряд чи обійдетесь без роздруковування канбан-карт для прикріплення до виробу. Ви можете використовувати клейкі етикетки, простий папір та поліетиленові чохли, металеві бирки або щось інше.


Порада: Надрукуйте трохи більше карток і покладіть їх у певному місці. Якщо виявиться, що їх не вистачає, ви можете відразу ввести в обіг недостатнє число. Хоча, за ідеєю, має бути навпаки: ваші розрахунки будуть згодом оптимізовані, і ви видалите зайві карти із системи.

Рух інформації та канбан-картки

канбан и информационный поток

Коли вироби виймаються з супермаркету, канбан-карта повинна повертатися джерелу (тому, хто перший повинен реагувати на канбан сигнал, тобто починати ланцюжок виробництва), щоб поповнити його. Перед тим, як ви вирішите, як це має відбуватися, пройдіть цим шляхом і задайте собі питання:

  • Хто повертатиме канбан-картки?
  • Як часто це має відбуватися?
  • Де в супермаркеті зберігатиметься канбан-карта доти, коли її потрібно буде передати джерелу (сортування канбан карток у приймачі)?
  • Де покласти канбан-карту?
  • Якщо канбан-карти одного типу передаються пакетом (більше однієї за раз), де, як і хто це робить?
  • Що відбуватиметься під час очікування на канбан-карту? Який пріоритет початку їхньої обробки? Чи має це бути система FIFO для обробки карт чи першою повинна оброблятися найдовша (найоб’ємніша із замовлення) канбан-карта в черзі?

Рух матеріалів та канбан-карти

Тепер пройдіть від точки прийому канбан-карти до супермаркету. Канбан-карта повинна бути постійно з виробом або з тим, чим воно транспортується. Чи так це? Є, звичайно, винятки та особливі випадки. Наприклад, якщо деталі проходять обробку в печах при високих температурах або камерах нанесення покриття. Як ви вирішуватимете такі завдання? Поставте собі запитання:

  • Де карта повинна бути прибрана і ким?
  • Де вона має бути тимчасово розміщена?
  • Коли і ким вона має бути повернена на вихідне місце до виробу?

Можлива маса нюансів у кожному конкретному випадку, і їх необхідно не упустити з уваги. Дуже важливо приймати ці рішення разом операторами, які працюватимуть із майбутньою системою Канбан.

Ви все врахували? Якщо так — приступайте до тестування системи в реальних умовах!

Чи не впевнені в необхідності та ефективності канбан-систем? Випробуйте Канбан на простих речах і переконайтеся в ефективності самі. Якщо вам потрібна допомога в реалізації системи управління запасами на основі Канбан, звертайтесь до нас і відвідайте наш спеціалізований тренінг.

Сподобалася публікація? Поділіться нею з друзями одним кліком.
Facebook
LinkedIn
Twitter
Telegram
WhatsApp

Отримайте програму Lean трансформації!

Ви дізнаєтеся про необхідні зміни в операційній діяльності та культурі організації на шляху до ощадливого виробництва. Після заповнення Ви отримаєте PDF-файл програми на вказаний E-Mail.