Обучение и консалтинг в области операционного менеджмента

У чому різниця між системою виробництва, що витягує і виштовхує?

Дата останньої редакції:
September 5, 2022
Тема запису:
Kanban, LEAN
Короткий зміст публікації:
Терміни, що іноді використовуються, здатні ввести в оману про справжнє призначення речей. Тягти чи штовхати? І яка роль Канбан у системі виробництва, що витягує?

Ох вже цей “тягни-штовхай”, або помилки в розумінні PUSH-і PULL-системи виробництва.

Ключовою ідеєю Бережливого виробництва (Lean Manufacturing) є система виробництва, що витягує. Хоча багато хто знає як у теорії реалізувати її за допомогою канбан-карт, дійсна відмінність від системи, що виштовхує, на перевірку, виявляється не для всіх очевидним. У чому різниця? І більше того, чому система, що витягує, така хороша?

Як з’ясовується, більшість визначень системи, що витягує, не передають її істинної суті. Навіть самі терміни «виштовхує» та «витягує» не дають зрозуміти концептуальну різницю. Жодна з найпоширеніших картинок, у тому числі ті, що показані нижче, не відображає її.

Так часто зображують систему, що виштовхує (PUSH-system) виробництва:

выталкивающая (push) система производства

А ось так зображують систему, що витягує (PULL-system) виробництва:

вытягивающая (PULL) система производства

Що в цьому не так? У чому помилки багатьох?

Почнемо з визначень, які часто можна зустріти в Інтернеті. Наводитимемо цитати і розбиратимемося.

Помилка №1. Виробництво на склад та виробництво на замовлення.

“Виштовхування” означає виробництво на склад. Продукція, що виробляється, не прив’язується до існуючого замовлення покупця. “Витягування” означає виробництво тільки того, що забезпечене замовленням покупця.

Тобто стверджується, що виробництво на склад здійснюється без замовлення покупця, а виробництво на замовлення здійснюється виключно на підставі розміщених клієнтами замовлень.

Просте, але не коректне твердження. Навіть Тойота виробляє автомобілі популярних марок на склад без наявності замовлення. Виходить, можна мати систему виробництва, що витягує, і створювати «необґрунтовані» запаси на складі?

Крім того, позамовне виробництво старе як світ. Будь-який шевець робив взуття лише на підставі замовлення. Проте їх майстерні були завалені різними матеріалами, не забезпеченими поточними замовленнями.

Іноді пояснюють, що замовлення може бути обов’язково від зовнішнього клієнта. Запаси можуть бути обумовлені внутрішньовиробничою необхідністю. Адже хтось віддає команду розпочати виробництво? Ось цей “хтось” і є замовником. Але тоді будь-яке виробництво на склад стає нічим невідмінним від виробництва на замовлення.

Помилка №2. Ринковий прогноз та фактичний попит.

«Виштовхуюче виробництво ґрунтується на прогнозуванні ринкового попиту. Витягаюче виробництва керується існуючими замовленнями клієнтів.»
“Витягування означає, що ніхто зверху виробничого потоку не повинен виробляти товари або послуги поки замовник знизу не попросив про це.” (Так пишуть Вомак та Джонс у «Lean Thinking»)

Різні фрази з однаковим змістом. Як з’ясовується, заплутатися у передачі сенсу можуть навіть гуру. Невже ви, знаючи про сезонність попиту з багаторічного досвіду, не зробите деякі приготування, а чекатимете фактичних подій?

Помилка №3. Різниця в інформаційному потоці.

«Виштовхувальна система виробництва має централізований план. Витягування засноване на потоці інформації, протилежному напрямку руху матеріалів.»

Тобто централізоване управління виробництвом означає виштовхування? А коли замовлення надходитимуть безпосередньо від клієнта, то все відбувається по-іншому? Але ж централізований план створюється не з повітря? Для створення потрібні замовлення покупців. Зі строками виконання, з кількістю, з вимогами до постачання. Адже так?

У централізованій системі ERP (Enterprise Resource Planning, Планування потреби у ресурсах підприємствам) можна реалізувати цифровий аналог канбан-карт. Їх фізична наявність не є обов’язковою для створення логістичного плану на основі Канбан. У цьому випадку, можна отримати централізовану систему логістичного планування, що витягує. Отже, це визначення теж помилкове.

Помилка №4. MRP та Канбан

Виштовхування — це MRP (Material Requirements Planning, планування потреби у матеріалах), витягування — система на основі Канбан. Не цитата, а поширене уявлення на практиці. Твердження тільки наполовину правильне. MRP може також використовувати цифрові мітки канбан, або щось таке, і в ній можна реалізувати якусь подобу системи, що витягує.

Так у чому ж різниця між PUSH- і PULL-системами насправді? І до чого тут Канбан?

Усі наведені вище формулювання не в змозі передати справжню відмінність та сутність. Усьому виною терміни push (штовхати) і pull (тягнути), що вводять в оману. Справжню різницю визначили Веллес Хопп і Марк Спірмен у своїй роботі “Тягнути чи штовхати? Ось у чому питання”:

«Система, що витягує, явно обмежує обсяг незавершеної роботи у внутрішніх процесах. Виштовхувальна система не має явних обмежень на виконання незавершеної роботи.

Іншими словами, система, що витягує, — це запобіжник від виконання «дурної роботи»? Все геніальне — просто!

Отже, якщо явно обмежити виконання роботи, яка створює «незавершенку», то це система, що витягує. Якщо ні — виштовхуюча. Але, по суті, це зовсім не має жодного відношення до штовхання та витягування матеріалів чи інформації!

Система Канбан передбачає верхню фіксовану межу незавершеного виробництва. Вона не дозволяє зробити заготовок більше, ніж дозволено вашими картками. Адже кількість канбан-карток суворо обмежена.

канбан-карты в производстве
Навчіться самостійно проектувати системи керування запасами на основі Канбан!

Завітайте до нашого тренінгу, на якому під керівництвом досвідчених експертів ви отримаєте не тільки теоретичні знання, а й практичний досвід!


Перейти на сторінку тренінгу

Звичайно, за будь-якого способу виробництва, рано чи пізно, знайдеться природна верхня межа, при якій робота зупиниться. Наприклад, коли закінчиться місце складування заготовок. Але явно межу ніхто не обмежує. І тут уже все залежить від фантазії. Місце завжди можна знайти за бажанням. І воно практично виявляється значно більшим, ніж має будь-яка грамотно розрахована система Канбан.

Справжня система, що витягує, допускає виробництво тільки в тому випадку, коли є вільний слот у супермаркеті виробів з визначеною кількістю. Наприклад, якщо споживач узяв із супермаркету деталь, то з’явиться вільний слот і можна буде розпочати виробництво нової. Якщо супермаркет заповнений і споживач із нього нічого не бере — замовлення немає і виробництво не може бути.

Підведемо підсумок

Більшість визначень і неправильних термінів часто збиває з пантелику і не розкриває справжньої цінності речей. Наприклад, “витягаюча система виробництва”. Тому винні терміни, які призводять до нерозуміння. А нерозуміння викликає сумніви щодо ефективності. Сподіваємося, тепер нашим читачам очевидна перевага системи, що витягує, і призначення Канбан. Вона захистить від “поганої роботи”, що робить те, що в Lean вважається “найстрашнішим гріхом”, тобто, від надвиробництва.

Назначение системы Канбан

Ця інформація була для вас корисною? Хочете дізнатися більше про систему Канбан та способи її реалізації? Тоді, напевно, вам буде цікавим наш спеціальний тренінг “Система управління запасами Канбан у виробництві”, присвячений проектуванню та реалізації канбан-системи на виробництві.

Сподобалася публікація? Поділіться нею з друзями одним кліком.
Facebook
LinkedIn
Twitter
Telegram
WhatsApp

Отримайте програму Lean трансформації!

Ви дізнаєтеся про необхідні зміни в операційній діяльності та культурі організації на шляху до ощадливого виробництва. Після заповнення Ви отримаєте PDF-файл програми на вказаний E-Mail.