Обучение и консалтинг в области операционного менеджмента

Рішення для внутрішньозаводської логістики у LEAN

Дата останньої редакції:
September 5, 2022
Тема запису:
BeeWaTec, Kanban, LEAN
Короткий зміст публікації:
Пропонуємо ознайомитися з рішеннями Beewatec AG, які дозволять зробити внутрішню логістику виробництва та організацію робочих місць ефективнішою.

У фізиці існує явище, зване “hysteresis effect” – набір певних властивостей, який формується у досліджуваного об’єкту в ході етапів його розвитку. Такі властивості можуть мати украй стійкі стани. Зміна таких властивостей вимагають значно більших зусиль, ніж ті, що були прикладені на стадії формування. Таких прикладів множина: окремі властивості магнітів, пластмас, термодинамічних процесів. По аналогії з фізичними явищами, дослідники в соціальних науках (економісти, соціологи) наводять подібні приклади з життя сучасного суспільства. Одним з канонічних прикладів “hysteresis effect”, служить правосторонній рух у Великобританії. Щодня, економіка Великобританії несе величезні втрати від того, що правила руху відрізняються від решти світу, але ціна виходу з цього стану, значно вище за ці втрати. Ще один приклад, “hysteresis effect” – історія розвитку багатьох вітчизняних підприємств.

Проблема багатьох підприємств із великою історією

Створення ощадливого виробництва на підприємствах з великою історією стикається з однотипною проблемою. Назвемо її проблемою «історії зростання». Уявіть, що підприємство створювалося на зорі космонавтики в 50-і роки, як який-небудь завод “Бочкотари”. Потім роки науково-технічного прогресу додавали все нові і нові виробничі технології, відбувалося освоєння нової техніки, будувалися цехи один за одним, підприємство захоплювало нові території і в результаті вийшов, такий собі, завод-місто з випуску “сівалок-віялок з вертикальним зльотом” “.

Основна проблема такого розвитку – це зовсім неефективна, з погляду втрат, географія розташування цехів. Спонтанне та непередбачуване зростання визначило такі дистанції транспортувань, які зовсім не відповідають сучасним вимогам «low volume, high mix». Внаслідок цього великі відстані вимагають транспортувань напівфабрикатів великими партіями. Розміри партій визначають розміри тари, що використовується. Велика тара, здатна вмістити багатогодинний запас примушує інженерів по підготовці виробництва вирішувати завдання проектування оснащення, виділення площ під її зберігання, що відбивається на конфігурації і розкиді робочих місць. Загалом усе це, створює підстави для того, щоб цехи були великими і запасів було в них багато.

Таким чином, підсумуємо: одна з найпоширеніших причин втрат на більшості підприємств – це неефективність внутрішньозаводської логістики: велика розкиданість цехів, великі зони для зберігання запасів, важка непідйомна тара, спеціальний транспорт (крани, балки), значна кількість персоналу для обслуговування (кранівники, стропальники і т.д). Це призводить до існування непереборних втрат. Але філософія ощадливого виробництва підштовхнуло на створення нових і ефективних рішень таких проблем.

Сучасні рішення для внутрішньозаводської логістики

Підприємства машинобудування – сьогоднішні флагмани, ще не так давно в 80-90 роки, демонстрували ті ж характерні риси: великі запаси, важкий транспорт, робота великими партіями і так далі. Останні 30-40 років, сталися значні зміни в технологіях внутрішньовиробничої логістики, які докорінно змінили виробничий ландшафт підприємств – лідерів галузі.

По-перше, транспортування опустилися на землю в прямому і переносному сенсі: розміри партій, що транспортуються, зменшилися, повністю реалізуючи принцип «low volume, high mix». Цьому сприяли різні облаштування типу AGV (Automatically guided veichels) або гравітаційні системи подання матеріалів (Gravity Flow Rack System), замінюючи механізми з “ручним приводом”.

По-друге, ергономічне обладнання в робочих зонах змінило потребу у виробничих площах в рази, дозволяючи максимально компактно розмістити усі елементи, що беруть участь в процесі.

По-третє, використання спеціальної оснастки для створення мобільних зон тимчасового зберігання, що забезпечує максимально зручне використання інструменту та матеріалів у робочих зонах (Points-of-Use).

https://www.youtube.com/watch?v=rUbLWINQ-3c

Усі деталі привозяться точно-вчасно у момент їх складання, створюючи дуже високу динаміку організації робочих місць. Усі процеси складання і постачання матеріалів максимально синхронізовані і взаємозв’язані. Більше того, створення виробничого інвентаря такого типу займає дуже невеликий час, здатне задовольнити вимоги до індивідуального дизайну і легко масштабується.

https://www.youtube.com/watch?v=YuPwue4_68U

Сучасні виробники вже декілька десятиліть використовують системи, що складаються з труб, сполучних елементів (Piping Rack Systems), що рухаються, з тим, щоб максимально гнучко і швидко адаптувати логістику для змін в основних процесах виробництва. Одним із постачальників рішень щодо створення адаптивного виробничого інвентарю є німецька компанія Beewatec AG – наш партнер, чию продукцію ми представляємо на території України.

https://www.youtube.com/watch?v=Q7GUvCrzD1s
Познайомтеся особисто з передовими рішеннями в заводській і складській логістиці від BeeWatec AG на нашому безкоштовному семінарі-презентації!

Дізнайтесь як ви самостійно можете створювати модульні логістичні системи та отримаєте консультацію фахівця!


Перейти на сторінку семінару

Рішення Beewatec допоможуть швидко та дешево створити:

Стелажі, які ідеально відповідають процесу та робочому місцю
Звичайно можна просто замовити стандартний стелаж у виробника, а можна створити ідеальний стелаж, який відповідатиме потребам цього робочого місця за усіма показниками.

Стелажі, що керують обсягами запасів незавершеного виробництва
Гнучкість таким стелажам забезпечує можливість оперувати будь-яким обсягом тимчасового зберігання. Матеріали елементів для збирання оберігають від нанесення механічних пошкоджень. Такі стелажі можна швидко перебудувати під нове завдання.

Стелажі з дизайном Poka Yoke
Найважливіша перевага стелажів Pipe Rack Systens – це можливість конструювати їх точно під розмір деталей. Таким чином, створюються елементи захисту від випадкових помилок.

Як приклад, ви можете ознайомитися з тим,що було зроблено на виробництві німецької компанії Electrostar GmbH і який результат.

Підведемо підсумок

Більшість виробництв відчуває брак простих і технологічних методах організації процесів внутрішньовиробничої логістики. У цьому полягає ключ до суттєвої зміни якості та характеристик виробничих процесів. Сучасні методи орієнтовані на автоматизацію багатьох процесів, що використовують гравітаційні системи в найпростішому виконанні, і до транспортних систем, включаючи роботів AGV. Компактність розміщення робочих зон створює можливість роботи маленькими партіями з вищим тактом передачі матеріалів між робочими зонами. Сучасне виробництво – це ефективна логістика.

Для того, щоб ближче познайомитися з існуючими рішеннями щодо ефективної організації внутрішньовиробничої логістики та створення зручних робочих місць, ми регулярно проводимобезкоштовний семінар “Ергономіка робочих місць та «розумне» виробниче середовище”. Подивіться зміст цього семінару, і якщо вам це цікаво – напишіть нам, щоб ми вас повідомили про найближчу дату його проведення.

Сподобалася публікація? Поділіться нею з друзями одним кліком.
Facebook
LinkedIn
Twitter
Telegram
WhatsApp

Отримайте програму Lean трансформації!

Ви дізнаєтеся про необхідні зміни в операційній діяльності та культурі організації на шляху до ощадливого виробництва. Після заповнення Ви отримаєте PDF-файл програми на вказаний E-Mail.