Обучение и консалтинг в области операционного менеджмента

Впроваджувати Lean чи бути Lean? В чому різниця?

Дата останньої редакції:
September 16, 2022
Тема запису:
LEAN, Здоровье организации
Короткий зміст публікації:
Створення Ощадливого виробництва подібне до позбавлення від зайвої ваги. Без зміни способу життя, з тимчасовою дієтою далеко не поїдеш. Далі докладніше...

Lean Manufacturing (Ощадливе виробництво) – комплекс інструментів управління матеріальним потоком, в якому реалізовані принципи усунення втрат, – дій що не створюють цінність для кінцевого споживача, з метою досягнення оптимального співвідношення цінність/ціна продукту. Слово “lean”, в перекладі з англійського, означає вільний від усього зайвого, худий. Коли компанії починають використовувати інструменти Ощадливого виробництва, цей процес дуже нагадує схуднення. Не лише тому, що це пряма аналогія з усуненням непотрібного баласту – втрат, але і простежується схожість випробувань, які проходять обидві життєздатні системи – людський організм і організація. Тому для відповіді на поставлене в темі питання я почну зі зрозумілою всім аналогії.

У вас зайва вага і ви вирішили усунути її. Насправді зайва вага — наслідок проблеми. Будь-який розсудливий фахівець дасть вам пораду: хочете досягти бажаного результату – Змініть спосіб життя, тобто. дієту – (грец. δίαιτα – спосіб життя, режим). Нові звички, збалансоване харчування і фізична активність повинні лягти в основу стилю життя, щоб, у тому числі, бути у формі. Міняти раціон харчування, без зміни звичного способу життя, марно.

У чому різниця між одним лише раціоном харчування та здоровим способом життя У зусиллях, які ви докладаєте! “Сісти на дієту” – ця дія, спрямована на досягнення поставленого завдання, контролюючи лише раціон харчування. Воно вимагає від вас зусиль: зібраної в кулак сили волі та концентрації уваги. Зміна раціону харчування – інструмент самообмеження, зрозумілий багатьом, але. у більшості випадків, він суперечить поточному способу життя. А що, якщо вам потрібно буде його дотримуватися кілька місяців?

Здоровий спосіб життя – це принципи та цінності, за якими ви живете. Всі ваші дії випливають з переконання в їх правильності. Перед вами не стоїть дилема “дотримуватися або ні”, ваш вибір зроблений, і він природний.

Тому, проблема не в тому, що при дотриманні лише режиму харчування ви випробовуєте сильний дискомфорт. Проблема в тому, щоб тримати у фокусі поставлену мету і систематично реалізовувати стратегію насправді вам не властиву. І кожного разу щось заважатиме: тимчасова зміна пріоритетів, внутрішні і зовнішні обставини, нестача сили волі і бажання зробити “сьогодні” виключення. Раціон харчування, що не є наслідком ваших переконань та принципів, принесе тимчасовий результат. Це зусилля, яке рано чи пізно закінчиться.

Здається, приведена аналогія цілком пояснює чому у більшості випадків “впровадження” інструментів Ощадливого виробництва призводить до тимчасового усунення втрат, але не змінює ситуацію в цілому.

Якщо в організації активність, інспірована тимчасовим завданням, розраховуйте на короткостроковий результат, але не чекайте на незворотні зміни. Спосіб досягнення результатів та спосіб життя організації залишиться тим самим.

Чому більшість організацій “сідає на дієту”, але не змінює способу життя? Напевно, у більшості організацій не створюються необхідні умови для переходу до “здорового способу життя”. Мені відомі три найбільш поширені причини, що перетворюють “впровадження лин”, в набір сторонніх несистемних інструментів, від яких, надалі, “страждає” уся організація.

Принцип першого керівника

Принцип першого керівника У вищого керівництва не може бути неактивної позиції. Неучасть в Lean- ініціативах робить такий же вплив на свідомість співробітників, як і активну участь, тільки зі знаком “мінус”. Найвище керівництво відповідає за те, які принципи та цінності будуть визначати поведінку співробітників та їх самих, як головних носіїв та візіонерів. Для культури Лін абсолютно токсично, коли перші особи компанії не дотримуються цінностей, що ґрунтуються на принципах рівності та поваги до всіх співробітників. У таких випадках ніщо не допоможе їм створити “компанію, побудовану назавжди”. У таких компаніях завжди буде допустима демонстрація ієрархічних привілеїв, нерівні можливості і зневага чиєюсь думкою.


Команди, наділені повноваженнями та інстинальне лідерство

Чи відомі вам компанії, в яких головною дією для вирішення проблеми є пошук того, хто відповість за чергову помилку? З таким підходом шансів побудувати здорову команду дедалі менше. В результаті, атмосфера, в якій практикується персоніфікація відповідальності за помилки, пронизує усю організацію, знищуючи право на помилку в прагненні щось зробити краще. Перехід від питання “Хто”? до питання “Чому”? – це трансформація стосунків, в основі яких лежить довіра, закріплена в твердженні “ми – команда”. Інакше, в стосунках процвітає недовіра, безвідповідальність і невимогливість один до одного. Ефективні організації — це, насамперед, командна робота. А в команді – важливий кожен. Формування і розвиток команд – етап, який швидше повинен передувати початку Лин-трансформації. Очевидно, що команда не може відбутися без лідера. Лідерство – це ще один фактор, що забезпечує платформу змін. Лідерство — це не природжена якість, а результат підготовки. І якщо мудрість і досвід лідера – наслідок професійного розвитку, то його тренування і постійне вдосконалення – необхідна умова його існування. До того ж бути лідером — це вибір, а не посада.

Якщо внутрішній компас пошкоджений, прибуток – єдина мета компанії

Якщо місія і мета організації сформульовані так, що не створюють відчуття причетності до чогось значимого для кожного співробітника, тоді можливе їх неприйняття. Що означає що спрямування організації і особисті інтереси співробітників не пов’язані.

Часто ми забуваємо, що для більшості людей, сенс виконуваної роботи і почуття причетності (залученість), важливіше чим почуття “батога і пряника”. Компанії, які не приділяють цьому факту достатньої уваги, – яскравий приклад одновимірного мислення у багатовимірному світі. В таких умовах, у споконвічній суперечці “чий аргумент вагоміший”, фінансисти перемагають ідеологів Лін. Логіка фінансистів зводиться до перевірки фінансової спроможності: “Якщо ваш проект не окупається за фінансовий період, то він не доцільний”. Лін не оперують термінами, тому його аргументи не вкладаються в планові часові межі. І в результаті, фінансові показники стають основними метриками, по яких оцінюють успішність організації та будь-якого проекту. Фінансова раціональність – головний критерій оцінки і ухвалення рішень : усі дії оцінюються крізь призму термінової рентабельності. Це пастка, в яку потрапляє багато компаній.

Підведемо підсумки міркувань

Не треба намагатися “впроваджувати сторонні інструменти”, не властиві стилю життя вашої організації. Виберіть спосіб життя та будьте Lean і тоді інструменти Ощадливого виробництва будуть у гармонії з новою системою організації. Для цього потрібно зовсім небагато:

  1. Прийміть нові принципи, спрямовані на формування культури рівноправної взаємодії усіх співробітників. Перші особи мають бути зразками демонстрації нових принципів, а управлінські механізми системи, що суперечать принципам, мають бути змінені.

  2. Локальні цілі та завдання мають бути зіставлені з метою організації (координація цілей та завдань).

  3. Створіть робочі команди, об’єднані спільною метою і працюючі на загальний результат Ефективні комунікації між ними важливі. За розвиток і роботу команд, їх внутрішню атмосферу, побудовану на довірі, наслідування керівних принципів, мають бути відповідальні їх лідери. Розвиток лідерів – відповідальність організації.

Сподобалася публікація? Поділіться нею з друзями одним кліком.
Facebook
LinkedIn
Twitter
Telegram
WhatsApp

Отримайте програму Lean трансформації!

Ви дізнаєтеся про необхідні зміни в операційній діяльності та культурі організації на шляху до ощадливого виробництва. Після заповнення Ви отримаєте PDF-файл програми на вказаний E-Mail.