Обучение и консалтинг в области операционного менеджмента

Що є основою методології “Ката лідера Тойота”?

Дата останньої редакції:
September 14, 2022
Тема запису:
Ката лідера, ЛІдерство у LEAN
Короткий зміст публікації:
Лідерами не народжуються. Ними стають! Модель Данхема-Пірса показує взаємозв'язок компонентів, що беруть участь в процесі формування лідера. Давайте розберемося, що і як формує в людині якості хорошого лідера.

Лідерами не народжуються. Ними стають!

У основу нашого тренінгу “Стандартні дії керівника. Ката лідера Тойота” покладені методики “Ката вдосконалення” і “Ката наставництва”. Вони розроблені в результаті вивчення феномену виробничої системи Toyota (TPS). Суть цих методик проста – систематично практикуючи деякі дії, зробити їх звичкою. Термін “Ката” взятий у карате і означає вправу, повторення якої розвиває майстерність. З погляду менеджменту, «Ката» — це щоденна рутинна процедура, яку менеджеру потрібно робити щодня, щоб досягти стійких результатів.

Тренінг створений для того, щоб допомогти організаціям успішно застосовувати інструменти Lean, розвивати лідерські і комунікативні здібності лінійних керівників (начальників цехів і ділянок, майстрів виробництва і бригадирів). Ці люди, по суті, є хранителями культурних традицій в організації. Їх стиль управління важливий, оскільки їх поведінка безпосередньо демонструє найбільшій кількості персоналу що цінно, що важливо, і як діяти в окремих випадках і, тим самим, впливає на використання інструментів Lean. Крім того, вони – обличчя організації для звичайних робітників. Їх стиль управління та поведінка демонструють ставлення організації до робітників. Передаючи модель поведінки робочому персоналу, лінійні керівники забезпечують спадкоємність культури і готують собі гідну зміну.

Методики Ката повністю розвінчують міф про те, що народжуються лідерами. Багато хто вважає, що лідер має бути наділений якоюсь харизмою. Це помилка. Людям властиво “містифікувати” наявність тих якостей, процес формування яких їм не відомий. Методики Ката доводять зворотне: лідерство – це навичка, що придбавалася через наполегливість і працьовитість, систематичний напрям зусиль в правильне русло для досягнення успіху. Лідерство не є привілеєм обраних. Лідерство формується правильними звичками. Це процес. Лідерами не народжуються, ними стають!

Нижче ми познайомимо Вас з однією з моделей процесу формування лідера, де в основі лежить взаємний вплив усіх компонентів системи (лідер, послідовник, контекст, результати) і провідними лініями поведінка лідера, яка сприяє позитивному розвитку системи.

Модель процесу лідерства Данхема-Пірса

“Ваша ефективність як лідера залежить від того, хто вас оточує” – запевняє Річард Арви, психолог з Національного Університету Сінгапуру.

Формування лідерських якостей – складний процес, але модель лідерства Данхэма-Пірса добре справляється з визначенням ключових особливостей цього процесу і того, як вони впливають один на одного. Лідеру ця модель допоможе розібратися в тому, як вдосконалювати свої навички та рухатися у правильному напрямку.

Модель показує взаємозв’язок між чотирма ключовими чинниками, які сприяють успіху або невдачі формування лідера, де:

  • ЛІДЕР – людина, яка бере на себе відповідальність за реалізацію деякого проекту і очолює групу або команду.
  • НАСЛІДНИК— людина, яка слідує вказівкам лідера, виконуючи завдання, беручи участь у проекті.
  • КОНТЕКСТ – робоча ситуація та оточення. Наприклад, це може бути звичайна робоча рутина або специфічний проект. Контекст також відображає умови – середовище, доступні ресурси або пов’язані події в організації.
  • РЕЗУЛЬТАТ– результати лідерського процесу, такі як досягнення певної мети, розробка високоякісного продукту або вирішення проблеми обслуговування клієнтів. Також, під цим можна розуміти результати, такі як підвищення довіри і поваги між лідером і послідовниками, або підняття командного духу, залученості і мотивації.

Модель показує, яким чином лідер, послідовники та контекст поєднуються, щоб впливати на результати. Вона також показує, як результат впливає на усі компоненти моделі. Найголовніше, що демонструє ця модель, що лідерство – це динамічний і безперервний процес. Що важливо бути гнучким (враховуючи контекст і бажаний результат) і постійно інвестувати в стосунки зі своїми послідовниками. Як очевидно з діаграми, кожен чинник впливає на інші. Негативні дії, швидше за все, впливатимуть на процес і негативно вплинуть на майбутні результати, тоді як позитивні дії, ймовірно, поліпшать майбутні результати.

Застосування моделі Данхема-Пірса

Модель може багато чому навчити керівників і менеджерів в самих різних умовах. Ось деякі найважливіші лінії поведінки лідера:

1. Розвивайте стосунки усередині команди

Оскільки ця модель лідерства носить круговий характер, цілком логічно, що розвиток стосунків допомагає усім працювати краще. Коли стосунки міцні зверху вниз, спілкування піде на користь, і команда в цілому працюватиме ефективніше. Ваша поведінка та дії безпосередньо впливають на ваших послідовників. Керівникам важливо завжди пам’ятати про це. Якщо лідер скаже щось необдумане або несправедливо звинуватить члена команди – будуть наслідки, можливо, помітні не відразу : зниження продуктивності, зниження морального духу, залученості і мотивації, недбале відношення до роботи і плинність кадрів.

Дуже важливо контролювати свої емоції та зберігати розум, оскільки це допоможе вам у процесі прийняття рішень. Станьте прикладом для вашої команди.

Розвивайте ваш емоційний інтелект: навчіться управляти своїми емоціями і дійте відповідно до етики і цінностей, проявляйте співчуття до членів своєї команди. Емпатія важлива. Люди відчувають, що лідер розуміє їх і може бачити ситуацію з їх точки зору. Це поглиблює емоційний зв’язок. Винагороджуйте своїх співробітників за хорошу роботу. Навіть просте “спасибі” – свідчить про визнання.

2. Надайте зворотний зв'язок

Вона важлива для розвитку взаємин у команді та допомагає розуміти всім членам команди, що вони рухаються у правильному напрямку. Все ставати на багато простіше, коли знаєш чого від тебе чекають. Це дає можливість бути відкритим і почути думку послідовників, що може бути безцінним.

2. Будьте чесні та чиніть етично

Чесність високо цінується всіма та завжди. Обман, проникаючи в систему взаємовідносин, спотворює реальність і провокує повторні обмани. В результаті розвитку матимете взаємовідносини, побудовані на тотальній брехні.

3. Дозвольте людям робити те, що у них краще виходить

Це ще один ключовий момент для будь-якого лідера незалежно від того, в якому контексті він працює. Коли люди почуваються на своєму місці і впевнені, що можуть виконати роботу добре, вони, як правило, стають щасливішими і працюють краще. Коли лідери не беруть до уваги навички та схильність своїх співробітників, не дивно, що результати не виправдовують очікувань.

Модель процесу лідерства Данхэма-ПірсА припускає, що все, що робиться в контексті лідерства – важливо! Якщо ви зможете витягнути уроки з роботи своєї команди і усвідомити, як ваші і дії усіх членів команди визначають контекст і результати, у кожного буде більше шансів на успіх.

Бажаємо успіхів нашим читачам та чекаємо їх на нашому тренінгу “Стандартні дії керівника. Ката лідера “Тойота”.

Сподобалася публікація? Поділіться нею з друзями одним кліком.
Facebook
LinkedIn
Twitter
Telegram
WhatsApp

Отримайте програму Lean трансформації!

Ви дізнаєтеся про необхідні зміни в операційній діяльності та культурі організації на шляху до ощадливого виробництва. Після заповнення Ви отримаєте PDF-файл програми на вказаний E-Mail.