Обучение и консалтинг в области операционного менеджмента

Кайдзен та підходи для безперервних поліпшень

Дата останньої редакції:
September 6, 2022
Тема запису:
6 Sigma, Hoshin Kanri, LEAN, TQM
Короткий зміст публікації:
Безперервне вдосконалення, або Кайдзен - це ціла філософія, що включає безліч методологій і концепцій. Тут ми розповімо про основних в списку.

Безперервне вдосконалення (Continuous Improvement, Kaizen) – безліч безперервних, часто невеликих, удосконалень, які в сумі дають стійкі добрі результати в розвитку бізнесу організацій і її виробничої системи.

Розрізняють два типи поліпшень – кайкаку (проривні інновації) і кайдзен. Про їх відмінність ми писали тут.

Вдосконалення за типом Кайдзен охоплюють усі процеси, виробництва і постачання товарів або послуг. Доцільність і ефективність змін оцінюється з точки зору цінності для кінцевого споживача і спрямовані на те, щоб зробити роботу простіше, швидше, якісніше і дешевше. Щоб такі безперервні поліпшення були можливі, лідери і їх команди використовують наукове мислення і системний підхід для оптимізації і поліпшення усіх процесів в ланцюжку постачання, починаючи з постачальників і закінчуючи споживачами продукції і послуг.

Вільям Едвардс Демінг (W. Edwards Deming) – гуру менеджменту, що стояв у витоків методик безперервних поліпшень, бачив процес вдосконалення як властивість організації (системи), в якій добре працює зворотний зв’язок між виробництвом і голосом клієнта, що визначає і коригує прагнення організації. Цю властивість можна розглядати як безперервне самонавчання організації для підтримки життєздатності і забезпечення розвитку.

Для тих, хто зацікавлений як така система працює, ми спеціально розробили тренінг “Створення ощадливого виробництва. Методологія Кайдзен”, де учасники зможуть на практиці зрозуміти усі переваги, беручи участь в імітаційній бізнес-грі.

Далі, ми розповімо про найпоширеніші та найефективніші методології та концепції в арсеналі Кайдзен, а саме:

  • Ощадливе виробництво (Lean Manufacturing, або просто Lean)
  • Шість Сігма (Six Sigma)
  • Оптимізація Ланцюжка Постачань (Supply Chain Optimization)
  • Хосін Канрі (Hoshin Kanri)
  • Загальне управління якістю (Total Quality Management).

Ощадливе виробництво

Найбільш популярна концепція. Основна ідея Ощадливого виробництва – створення максимальної цінності для клієнта при мінімальних зусиллях і ресурсах. “Ощадлива” організація розуміє, що сенс її діяльності – створювати цінність для клієнта, і тому фокусує свої зусилля на її збільшенні. Це досягається шляхом оптимізації процесів та усунення втрат – всього того, що не додає цінності з погляду клієнта.

Популярною помилкою є те, що Lean підходить тільки для виробництва. Lean підходить для будь-якого бізнесу, оскільки його інструменти зачіпають процеси в системі організації. З процесів складається будь-яка бізнес діяльність, чи то виробництво продукції, чи надання послуг.

Шість Сігм

Six Sigma — дуже суворий підхід до прийняття рішень для поліпшення процесів. “Сігма” – статистичний показник, що описує, наскільки досконалий процес. Чим досконалішим є процес, тим менше дефектів, помилок або відходів, тим вище значення сигми. На рівні “шість сигм” цільовий показник складає 3-4 дефекти на мільйон можливих.

Два основні завдання Six Sigma – зниження витрат і повна задоволеність клієнтів. Грунтуючись на даних про впровадження Six Sigma в організаціях, можна зрозуміти феноменальний успіх Six Sigma як методології для істотного поліпшення якості. Її інструменти використовують факти і ​​статистичні дані для зниження вірогідності виникнення помилок і дефектів, роблячи процеси стабільними.

Існує чотири аспекти стратегії Six Sigma, які раніше не виділялися в інших методах управління якістю та вдосконалення. По-перше, Six Sigma приділяє особливу увагу досягненню результатів в грошовому вираженні. Проект «Шість Сігма» не схвалюється, якщо показника повернення інвестицій проекту (ROI) чітко не визначено.

По-друге, Six Sigma дуже успішна в інтеграції людських (спільна робота, зміна культури, мотивація, орієнтація на клієнта) і процессных (контроль і моніторинг процесів, їх аналіз і поліпшення) аспектів вдосконалення.

Третя ключова характеристика Six Sigma полягає в тому, що вона інтегрує як статистичні, так і нестатистичні інструменти поліпшення якості в послідовному порядку, у рамках потужної системи рішення проблем : визначення, вимір, аналіз, поліпшення, контроль результатів (DMAIC).
Четверта характеристика Six Sigma полягає в тому, що вона має потужну командну ієрархію персоналу для реалізації проектів (Чемпіон проекту, Майстер чорного пояса, Чорний пояс, Зелений пояс і Жовтий пояс).

Оптимізація ланцюжка поставок

Supply Chain Optimization (SCO) – методологія, що використовує процесний підхід та набір інструментів для покращення операційної діяльності та розподілу ресурсів. Це відбивається на структурі розміщення запасів в ланцюжках постачань, зменшуючи витрати на виробництво, логістику і дистрибуцію. Методологія грунтована на методах математичного моделювання з використанням спеціалізованого програмного забезпечення для збільшення рентабельності витрат на зберігання і інвентаризацію в усіх точках ланцюга постачань, зводячи до мінімуму операційні витрати і збільшуючи валовий обсяг продукції. SCO покликана комплексно вирішувати проблеми ланцюжка постачань, забезпечуючи найменшу вартість для кінцевого споживача і максимальний прибуток. Методологія однаково добре застосовується в усіх галузях, у виробництві і сфері послуг, а також в торгівлі товарами, включаючи роздрібну торгівлю CPG (Consumer Packaged Goods).

Хосін Канрі (Hoshin Kanri)

Hoshin Kanri (Хосин Канри, або Хошин Канри, або Хошин-планування, або Розгортання політик) – метод, що забезпечує досягнення стратегічних цілей компанії і просування їх на усіх рівнях усередині компанії. Підхід усуває втрати, за рахунок поліпшення послідовності виконання завдань і налагодження міжфункціональних зв’язків. Hoshin Kanri забезпечує просування до мети, шляхом узгодження загальної Стратегії компанії, планів її підрозділів і середнього менеджменту (Тактики), аж до персональних планів для усіх співробітників (Операції).

Hoshin Kanri надає можливість постійно покращувати продуктивність, поширюючи і розгортаючи бачення, цілі і плани корпоративного управління, щоб на усіх рівнях компанії могли постійно працювати над реалізацією стратегічних завдань : оцінювати, вивчати, надавати результати зворотного зв’язку у рамках безперервного процесу вдосконалення. Мета полягає в тому, щоб не допусть дій в стилі “лебідь-рак-щука”. У компаніях, використовуючих Hoshin Kanri, усі знають про свої власні і ключові чинники успіху (Critical Success Factors, CSF) і ключові показники ефективності (Key Performance Indicators, KPI). Відділи не конкурують один з одним, проекти успішно реалізуються, і бізнес сприймається як набір узгоджених процесів. Про наші послуги в цій галузі читайте тут.

Загальне управління якістю (TQM)

Розроблену Демінгом, методологію Total Quality Management можна визначити як безперервний процес усунення помилок у виробництві, оптимізації управління ланцюжками поставок, поліпшення якості обслуговування клієнтів та навчання співробітників. Загальне управління якістю націлене на те, щоб усі сторони, що беруть участь у виробничому процесі, були однакового відповідальні за загальну якість кінцевого продукту або послуги.

Хоча TQM має багато спільного з процесом покращення Six Sigma, це не те саме. Основна відмінність між Six Sigma і TQM полягає в підході. TQM розглядає якість як відповідність до внутрішніх вимог, Six Sigma фокусується на забезпечення якості за рахунок зменшення кількості дефектів.
Всі перелічені способи підвищення ефективності виробництва є дійовими та результативними в операційному вдосконаленні компанії.
Сподобалася публікація? Поділіться нею з друзями одним кліком.
Facebook
LinkedIn
Twitter
Telegram
WhatsApp

Отримайте програму Lean трансформації!

Ви дізнаєтеся про необхідні зміни в операційній діяльності та культурі організації на шляху до ощадливого виробництва. Після заповнення Ви отримаєте PDF-файл програми на вказаний E-Mail.