Обучение и консалтинг в области операционного менеджмента

Вміння вирішувати проблеми – “секретна зброя” для бізнесу

Дата останньої редакції:
September 18, 2022
Тема запису:
Problem Solving, RCA
Короткий зміст публікації:
Наскільки добре ваша організація справляється із складнощами? Ця навичка винятково важлива, адже покращення бізнесу є ніщо інше як усунення факторів, що заважають йому бути таким. В організаціях світового класу навички вирішення проблем — частина культури.

Інженери покликані вирішувати проблеми. З першого дня навчання, ця навичка є невід’ємною частиною їх професійної ідентичності. Немає справжнього інженера, який би не вважав себе майстерним вирішувачем проблем і отримував від цього задоволення.

Проблеми всюдисущі. Проблеми – частина бізнесу, частина виробництва. Більшість із них комплексні та складні. Але, навчившись справлятися з ними, організація отримує колосальну конкурентну перевагу. Тому що ця навичка нерозривно пов’язана з оптимізацією процесів, поліпшенням повсякденної роботи та її результатів.

Методик Problem Solving існує велика кількість, від найпростіших до вимагаючих спеціальних знань. Оператори на робочих місцях можуть використовувати простий причинно-наслідковий метод “5 чому”. Складніші проблеми, що виходять за зону відповідальності однієї людини, вирішуються мозковим штурмом спільно. “Риб’яча кістка” Исікави і звіт у форматі А3 – хороші інструменти для вирішення проблем на міжопераційному рівні. Існують і інші. У автомобільній промисловості є 8D, дуже популярна у виробництві Ford. Six Sigma включає безліч методологій і має заслужений успіх. Вибирайте під свої завдання!

Навички персоналу у вирішенні проблем є обов’язковими при знаходженні оптимальних рішень. Тому організації світового рівня розвивають їх у потоці виробництва, від розробки товарів до організації поставок. У більшості випадків ці навички непомітні, але зрозуміти, що вони розвинені можна за прийнятими рішеннями та показниками ефективності. Ці навички – частина культури. Порядок рішення проблем, що склався, у більшості компаній не має яскравих назв, його не афішують і не роблять з цього бренду, але щодня в організації відбувається навчання і обмін досвідом між старшим і молодшим персоналом. Цей “метаболізм” – життєво важливий елемент розвитку організації! Навіть у кімнатах нарад робочих команд в цеху можна побачити дошки трекінгу рішення проблем, а не показники “успішності”. Але є дві обов’язкові умови:

  1. Навички є ефективними, якщо практикуються всіма;
  2. Рішення треба документувати в режимі реального часу.

Також критично важлива командна робота. Синергія безлічі знань в одній кімнаті – ідеальне середовище для всебічної оцінки та швидкої реалізації рішення. Це потужно! Наскільки б не була розумна одна людина, її ідея завжди буде далека від реального розвитку подій, оскільки врахувати усі нюанси одному неможливо.

Базовий алгоритм вирішення проблем підпорядковується добре відомому циклу PDCA. Так, як і все в ощадливому виробництві, алгоритм вирішення проблем теж підпорядковується циклу Демінга -Шухарта. Але не дивлячись на його простоту і очевидність, по своєму досвіду можемо сказати: найбільші помилки і самі недалекоглядні рішення, були створені при пропуску одного або більше за кроки з цього циклу. Закономірні наслідки таких пропусків полягають в тому, що треба наново витрачати купу зусиль, ресурсів і часу. або на періодичну ліквідацію симптомів знову виникаючої проблеми, або на повторне її рішення, але вже як треба. Вибирайте, що вам більше до вподоби?

На тренінгу “Аналіз корінних причин і фокусні покращення” ми розбираємо найзатребуваніші навички вирішення проблем: від найпростіших — для лінійного персоналу, до складніших — колективно чи вузьких фахівців, які практикуються. Ви навчитеся аналізувати виникаючі проблеми, знаходити їх корінні причини і розробляти заходи у відповідь, роблячи фокусні поліпшення в процесах.

Чому ми приділяємо цим навичкам особливу увагу? — Тому, що опанувати їх не складно і не дорого. чого не скажеш про вартість зусиль і ресурсів, що витрачаються на усунення симптомів знову виникаючих проблем або наслідків невірних рішень.

Приходьте до нас на навчання! Навчайтеся у нас і навчіть інших у вашій організації! Витрачений вами час окупиться сторицею!


Тренинг “Анализ коренных причин и фокусные улучшения”
Тренер рассказывает о диаграмме Исикавы — “Рыбья кость”


Тренинг “Анализ коренных причин и фокусные улучшения”
Участники выполняют самостоятельное задание на тренинге


Тренинг “Анализ коренных причин и фокусные улучшения”
Каждому участнику тренинга выдается буклет-памятка


Тренинг “Анализ коренных причин и фокусные улучшения”
Участники тренинга выполняют самостоятельное задание

Сподобалася публікація? Поділіться нею з друзями одним кліком.
Facebook
LinkedIn
Twitter
Telegram
WhatsApp

Отримайте програму Lean трансформації!

Ви дізнаєтеся про необхідні зміни в операційній діяльності та культурі організації на шляху до ощадливого виробництва. Після заповнення Ви отримаєте PDF-файл програми на вказаний E-Mail.