Обучение и консалтинг в области операционного менеджмента

Логічна послідовність розв’язання проблем.

Дата останньої редакції:
October 3, 2022
Тема запису:
Problem Solving, RCA
Короткий зміст публікації:
У цій статті ми коротко пишемо про послідовність із дев'яти етапів, характерних для успішного вирішення будь-якої проблеми. Будь-який, відомий підхід до вирішення проблеми вкладеться в цей алгоритм.

Те, як ми реагуємо на проблему, є основним чинником, визначальним як сильно ми нею будемо зачеплені. Реагування на проблему припускає деяку систему дій. Про основних, включаючи аналіз корінних причин, ми зараз і розповімо.

Якщо ви вже знайомі з деякими методологіями рішення проблем, такими як 8d або DMAIC, то щось в цій послідовності вам буде знайоме. Послідовність нижче ми вважаємо повнішою, ніж будь-яка інша, але сумісною з усіма з них. У послідовності 9 етапів, і можна виділити 3 групи:

  1. A. РЕАКЦІЯ | ЗМІСТ | ОЦІНКА – реакція на проблему;
  2. B. АНАЛІЗ | ВИВЧЕННЯ | РОЗРОБКА ЗАХОДІВ – аналіз корінних причин;
  3. C. РЕАЛІЗАЦІЯ | СПОСТЕРЕЖЕННЯ | КОРЕКТУВАННЯ — правка та остаточна дія.

Щодо такого угруповання можна було б написати докладніше, але не в цьому форматі. Просто знайте, що мета такого уявлення — структурувати підхід до вирішення будь-якої проблеми, але не обмежувати необхідність дій у конкретній ситуації. Далі за пунктами докладніше.

1. Реакція

Відреагуйте на проблему: усуньте збиток, який вже є, зробіть відповідні повідомлення, збережіть або ізолюйте доказову базу в максимально можливому ступені, підготуйте місце виникнення для вирішення проблеми.

2. Стримування

Зменште вплив очевидних чинників або того, що може посилити проблему. Зупиніть роботи, охоплені проблемою. Зміцніть захисні заходи та забезпечте безпеку.

3. Оцінка

Оцініть ризики: визначте критичність стану, перевірте адекватність первинних заходів, оцініть інші потенційні ризики і вирішите чи потрібне подальше розслідування.

4. Аналіз

Відновіть фактичну послідовність подій і дій : з’ясуєте які зміни відбувалися, складіть повний сценарій, здатний відтворити проблему з усіма деталями.

5. Вивчення

Проаналізуйте причини: розбийте сценарій на критичні точки, з’ясуйте що саме сталося і що могло б статися, відновіть розриви фактами та очікуваннями, знайдіть ключові фактори впливу (каталізатори), знайдіть першопричини у всьому ланцюжку причинно-наслідкових зв’язків. Оцініть можливість виникнення подібної проблеми в інших місцях.

Навчіться усувати причини проблем у виробничих процесах!

Відвідайте наш спеціалізований тренінг “Аналіз корінних причин та фокусні покращення”!


Перейти на сторінку тренінгу

6. Розробка контр-заходів

Розробіть план дій: знайдіть слабкі сторони у вашій логіці, відберіть найбільш дієві заходи, розробіть остаточне рішення, визначте найкращу комбінацію дій і перевірте її, закупіть усе необхідне і отримайте фінансування для подальших робіт.

Етапи з 4 по 6 відносяться до методології Root Cause Analysis (RCA), є найбільш ємними за розумовими ресурсами та вимагають знання теоретичних підходів. Ми вчимо використанню цієї методології, приділяючи особливу увагу найефективнішим її інструментам на нашому спеціалізованому тренінгу “Аналіз корінних причин та фокусні покращення”.

7. Реалізація

Реалізуйте свій план: розробіть графік, отримайте матеріали та ресурси, виконуйте заплановані дії, контролюйте та перевіряйте результат.

8. Спостереження

Перевірте ефективність: перевірте всі виконані дії, перевірте ефективність, намагаючись повторити проблему, перевірте появу суміжних проблем, знайдіть те, що ще можна зробити не зроблено, оцініть подальші ризики.

9. Коригування

Внесіть усі необхідні правки в існуючий план: усуньте недоставки у виконанні, оцініть вплив позапланових змін, внесіть правки в існуючий план для забезпечення максимальної ефективності заходів.

У деталях про різні підходи методології Root Cause Analysis та їх застосування в щоденній роботі ви можете дізнатися, відвідавши наш тренінг з цієї теми.

Сподобалася публікація? Поділіться нею з друзями одним кліком.
Facebook
LinkedIn
Twitter
Telegram
WhatsApp

Отримайте програму Lean трансформації!

Ви дізнаєтеся про необхідні зміни в операційній діяльності та культурі організації на шляху до ощадливого виробництва. Після заповнення Ви отримаєте PDF-файл програми на вказаний E-Mail.