Обучение и консалтинг в области операционного менеджмента

Вирішення проблем. Все про метод «5 Чому».

Дата останньої редакції:
October 13, 2022
Тема запису:
Problem Solving, RCA
Короткий зміст публікації:
Простий і ефективний метод рішення проблем "5 WHY" має деякі обмеження в застосуванні. Давайте розберемося які.
Тим, хто знайомий з концепцією Ощадливого Виробництва, назва цього методу добре відома. Тим не менш, з ним не все так просто, як іноді говорять. Є підводні камені. Давайте розбиратися.

Гра в почемучки?

Про метод аналізу “5 Чому” або “5 Why” написане багато, але занадто просто: запитай п’ять разів “Чому? ” і знайдеш причину проблеми.

Приклад методу п’яти Чому:

  • Проблема: машина не заводиться.
  • Чому? — Акумулятор розрядився.
  • Чому? — Не працював генератор.
  • Чому? — Порваний ремінь.
  • Чому? — Вчасно не замінений.
  • Чому? — Забув про термін заміни (першопричина).
Як все просто! І менеджерові добре – думати багато не потрібно, і робітник пішов після п’яти питань зі знанням що йому робити. Було б все так насправді.

Особливості застосування

Метод “5 Чому” – ефективний спосіб для пошуку корінної причини з лінійною послідовністю причинно-наслідкових зв’язків. Чим більше потенційних причин, тим менш придатний цей метод. Наприклад, якщо проблема полягає в тому, що ваша компанія не заробляє достатньо грошей, то вичерпну відповідь ви навряд чи отримаєте, навіть ставлячи це питання багато разів. У проблеми можуть бути непрямі причини, які не викликають її, але ускладнюють. Можна спробувати розвинути окремі гілки питань для пошуку кожної з причин. Для таких випадків, найкращими виявляться методи “рибної кістки” чи мозкового штурму. Як правило, питання закінчується, коли причина вказує на процес чи кілька процесів.

На практиці цим методом користуються найчастіше на глибину не більше 3 питань. Важливо пам’ятати, що питання “Чому” варто задавати, у рамках вашої зони впливу. Проблеми поза вашою компетенцією ви ідентифікувати та вирішити не зможете. Також марно переходити на осіб в пошуку причин. Потрібно зосередитись на процесах. Навіть якщо останнє питання вказало на працівника, задайте ще одне. Може бути ви виявите відсутність навчання або інструктажу, потрібного інструменту або чогось ще. Люди рідко припускаються помилки свідомо.

Якість відповідей визначає успіх методу. Якщо відповіді нечіткі і є припущеннями, то результат буде таким самим. Якщо в наведений вище приклад додати котушку запалення, що ще і вийшла з ладу, або порожній паливний бак, то з причиною все буде не так очевидно. Кожну відповідь потрібно перевіряти, чи є вона єдиною і правильною. Іноді це очевидно, іноді немає і вимагатиме додаткової інформації. І в цьому випадку допоможе інший приклад методу “5 Чому”, а саме, зворотний взаємозв’язок тверджень “Тому”. Якщо все правильно, логіка не порушується:

  • Машина не обслуговувалась.
  • Тому ремінь генератора був зношений.
  • Тому він порвався.
  • Тому генератор не працював.
  • Тому батарея була розряджена.
  • Тому машина не заводилася.
Навчіться ефективно вирішувати проблеми у виробництві, усуваючи причини, а не симптоми!

Відвідайте наш спеціалізований тренінг “Аналіз корінних причин та фокусні покращення”!

Резюме

“5 Чому” – початковий і досить обмежений метод. Тим не менш, як базовий інструмент для проведення початкового аналізу він дуже ефективний. Але як і у випадку з усіма простими інструментами, успіх у використанні визначається не так самим інструментом, як умінням ним користуватися.

Суть методу “5 Чому”, як і багато інших, відноситься до етапу аналізу причинно-наслідкових зв’язків при пошуку причин проблеми. Про повну логічну послідовність вирішення проблем читайте тут. І якщо ця тема для вас цікава з практичної точки зору, приходьте на наш тренінг “Аналіз корінних причин та фокусні покращення“.
Сподобалася публікація? Поділіться нею з друзями одним кліком.
Facebook
LinkedIn
Twitter
Telegram
WhatsApp

Отримайте програму Lean трансформації!

Ви дізнаєтеся про необхідні зміни в операційній діяльності та культурі організації на шляху до ощадливого виробництва. Після заповнення Ви отримаєте PDF-файл програми на вказаний E-Mail.