Обучение и консалтинг в области операционного менеджмента

Простий приклад балансування виробничої лінії

Дата останньої редакції:
September 5, 2022
Тема запису:
Assembly Line Balancing, TPM / WCM
Короткий зміст публікації:
У цій статті ми наведемо простий приклад балансування виробничої лінії (конвеєра), щоб читачеві була зрозуміла загальна логіка та результат.

Ціль балансування лінії

Балансування лінії (складального конвеєра) – це класичний метод дослідження робочих операцій та їх оптимізації, який має велике значення у створенні Бережливого виробництва в сучасних промислових умовах. Про те, які переваги може забезпечити балансування, читайте тут.

Балансування лінії (Line Balancing, Assembly Line Balancing, ALB) передбачає рівномірний розподіл робіт між робочими станціями, щоб мінімізувати час простоїв, максимально ефективно використовувати наявні людські та машинні ресурси, а також максимально наблизити час циклу лінії до часу такту. Тобто, привести продуктивність у максимальну відповідність до споживчого попиту.

Простий приклад балансування лінії

Вихідні умови та формулювання завдання

Нижче наведено схему складальної лінії (процесу), в якій виконується 13 операцій, які необхідно виконати для виробництва готової продукції. Фактичний час виконання кожної операції наведено у таблиці.

Складальна лінія має 5 робочих станцій, розміщених на лінії так, показано на малюнку. Зміни послідовності станцій не допускаються. Послідовність операцій наступна.




Количество станций К = 5

Визначаємо загальний процесний час (Processing Time):

ВП=30+50+40+50+20+20+10+10+10+20+30+50+10=350 (сек)

Час циклу (Cycle Time) кожної робочої станції:

Час циклу складальної лінії (ВЦ) дорівнюватиме найбільшому часу циклу операції, тобто – 80 сек.

Визначення величини дисбалансу за часом (Balance Delay):

ВД=[(К×ВЦ–ВП)/(К×ВП)]×100=[(5×80–350)/(5×80)]×100=12,5%

Припускаючи, що виробництво працює у три зміни по 8 годин, 24 години на добу, темпи виробництва на добу (Production Rate) складе:

ТП=(24×60×60)/80=1080 (шт.)

Тобто, за вихідних умов лінія здатна виготовляти 1080 виробів на добу.

Навчіться виконувати балансування виробничої лінії самостійно під керівництвом експертів!

Беріть участь у нашому виробничому воркшопі з ідеальним балансом теорії та практики в умовах реального виробництва!


Перейти на сторінку воркшопу

Перерозподіл операцій

Кількість станцій та загальний процесний час залишаються незмінними.

Середнє допустиме значення часу на одну станцію (Average Time per work station) становитиме:

СВ=ВП/К=350/5=70 сек

Перерозподіляємо операції між робочими станціями:

Таким чином, ми привели у відповідність час циклу робочої станції середнього допустимого часу і отримали. Користуючись тими самими формулами, перерахуємо та побачимо, що дисбаланс лінії стає рівним нулю, а темпи виробництва становить 1234 одиниці на добу. Що означає, що після балансування лінія зможе виробляти на 151 одиницю продукції більше, а приріст продуктивності становитиме 14%.

Висновок

Звичайно, ми скористалися найпростішим прикладом балансування лінії, достатнім для того, щоб показати логіку дій та їх результат. Саме це було метою цієї статті.

У реальних умовах виробництва все може виявитися набагато складнішим. Тому нами розроблено спеціальний воркшоп «Проектування та балансування виробничих ліній», який ми проводимо у реальних виробничих умовах у наших партнерів. Мета воркшопу — не лише дати учасникам вичерпну інформацію про методику балансування виробничих ліній та теоретичну підготовку, а й надати практичний досвід виконання. Ознайомтеся зі змістом воркшопу на його сторінці та, якщо це актуально для вас, зв’яжіться з нашим менеджером для обговорення вашої участі найближчим часом.

Сподобалася публікація? Поділіться нею з друзями одним кліком.
Facebook
LinkedIn
Twitter
Telegram
WhatsApp

Отримайте програму Lean трансформації!

Ви дізнаєтеся про необхідні зміни в операційній діяльності та культурі організації на шляху до ощадливого виробництва. Після заповнення Ви отримаєте PDF-файл програми на вказаний E-Mail.