Обучение и консалтинг в области операционного менеджмента

Розрахунок загальної ефективності обладнання (OEE).

Дата останньої редакції:
September 30, 2022
Тема запису:
TPM / WCM
Короткий зміст публікації:
Вимірювання OEE – найкращий спосіб оцінити втрати у виробничому потоці, а також відслідковувати результат ваших дій для підвищення продуктивності та усунення втрат, оптимізації та покращення якості процесів. У цій статті ми розповімо, як вимірювати OEE.
Зміст

Загальна ефективність обладнання (Overall Equipment Effectiveness, OEE) – це основний показник при вимірюванні продуктивності виробництва. Він показує, у відсотковому відношенні час роботи обладнання, яке дійсно є ефективним. Тобто, час, в який робляться тільки якісні вироби в максимально короткі терміни: 100% якісні вироби, 100% пікова продуктивність, 100% доступність устаткування (без зупинок).

Причини зниження OEE

Виділяють шість найбільш значущих причин зниження загальної ефективності обладнання:

  1. Позапланові простої для зміни оснастки та інструменту, поломки та відмови обладнання, відсутність матеріалів;
  2. Планові (пусконалагоджувальні) простої : переналагодження, пуски та зупинки при зміні операторів;
  3. Короткі простої (до 5 хвилин) , що не потребують втручання ремонтного персоналу: дрібні неполадки, перебої з матеріалами, чищення/перевірка;
  4. Природні чинники зниження продуктивності : втомна деформація деталей і знос устаткування, тобто. все, що природним чином знижує паспортну продуктивність;
  5. Пусконалагоджувальний брак – неякісна продукція, отримана при пусконалагоджувальних роботах;
  6. Виробничий брак — продукція, яка не відповідає стандарту якості (зокрема, відправлена на доопрацювання).

Як розрахувати OEE?

Основна формула розрахунку загальної ефективності обладнання (ОЕЕ) виглядає так, приклад:

OEE = A(%) × P(%) × Q(%)

Розберемо по черзі всі показники формули загальної ефективності використання обладнання.

Доступність

А (Availability) — показник доступності обладнання %. Це відношення фактичного часу виробництва до планового часу виробництва:

A = фактичний час (Run Time) / плановий час (Planned Production Time)

Фактичний час – це різниця між плановим часом виробництва та сумарним часом позапланових та планових простоїв (див. причини зниження OEE, п.1 та п.2).

Продуктивність

P (Performance) — показник продуктивності в %, що враховує всі причини, що змушують процес працювати зі швидкістю нижче максимально можливої, тобто, причини з п.3 і п.4.

P = (Еталонний час циклу × кількість продукції) / фактичний час

Еталонний час циклу (Ideal Cycle Time) – час циклу виробництва при ідеальному стані обладнання і умовах роботи (паспортні значення).

Показник виконання, зі зрозумілих причин, ніколи не може перевищувати 100%.

Якість

Q (Quality) — показник якості, враховуючий вихід придатної продукції з виробничого процесу, тобто тій, що відповідає усім вимогам з першого проходу (без дефектів і не вимагає переробки). Цей показник схожий на показник First Pass Yield (або Throughput Yield), «придатний з першого проходу». Показник враховує причини 5 та 6.

Q = кількість якісної продукції (Good Count) / загальна кількість продукції (Total Count).

При використанні цієї формули розрахунку OEE, окрім нього самого, ви отримаєте інформацію про те, в якому напрямі варто поліпшити роботу вашого устаткування. Наприклад, якщо ви отримали значення А = 64%, Т = 95%, Q = 90%, то крім значення ОЕЕ, що дорівнює 55%, можна ще й зробити висновок, що особливу увагу варто приділити причин зниження доступності. Тобто необхідно розібратися з причинами позапланових зупинок і подумати, як можна скоротити планові, пов’язані з налагодженням та регулюванням обладнання.

TPM та виробнича система WCM.

Концепція TPM і еталонна модель виробничої системи “Виробництво Світового Класу” пропонують ефективні підходи для підвищення ефективності використання обладнання.Відвідайте наш спеціалізований тренінг щоб дізнатися як TPM може допомогти вашому виробництву стати ефективніше.

Існує і друга формула розрахунку OEE, приклад:

OEE = AT / (TPR × SOT), де:

  • AT (Actual Throughput), фактична пропускна спроможність – це кількість якісної продукції;
  • TPR (Theoretical Processing Rate), теоретична швидкість обробки – це швидкість обробки у вузькому місці системи за наявності ідеальних умов;
  • SOT (Scheduled Operating Time), розрахунковий час виробництва – це кількість часу роботи, запланованого системою, включаючи виробництво та обслуговування.

Типові помилки під час використання OEE

  • Використання OEE може не повністю розкрити свою цінність ключового показника ефективності через такі поширені помилки:
  • Використовуючи деяке усереднене значення часу циклу, замість еталонного (ідеального), ви встановлюєте занадто низьку планку і приховаєте від своїх очей реальні проблеми з продуктивністю.
  • Не беріть в розрахунок фактичного часу те, що витрачаєте на переналадки. Переналагодження не є виробництвом, оскільки знижують пропускну здатність процесу в період часу. Підвищити пропускну здатність – головна мета.
  • Якщо точно не знаєте де у вашому виробництві «пляшкова шийка» — не лізьте до нього: не використовуйте другу формулу. Вузьке місце задає темп усієї лінії. Не знаючи це місце, ви збиваєте себе з пантелику.
  • Часто вимірюючи значення обговорюють його «норми». Тому можна зустріти таке поняття, як «OEE світового класу» (TMP/World-Class OEE). Не зациклюйтеся на числах! Їх призначення — стимулювати вас знайти причини проблем і вжити коригуючі дії. Ваше завдання приймати рішення та діяти, а не вести підрахунок та порівнювати.

Підбиваємо підсумок

Вимірювання OEE дозволяє не лише оцінити ефективність процесів виробництва з точки зору роботи обладнання, але і дає їжу для міркувань про причини її зниження. Головними критеріями ефективності обладнання є:
ДОСТУПНІСТЬ, %
що враховує планові та непланові зупинки
Значення 100% означає, що процес виконується впродовж запланованого часу виробництва.
ПРОДУКТИВНІСТЬ, %
враховує фактори зносу та невеликі зупинки
Значення 100% означає, що процес виконується так швидко, як це можливо.
ЯКІСТЬ, %
враховує брак, включаючи поправний
Значення 100% означає, що вся продукція виходить з процесу якісної з першого проходу.
ЗАГАЛЬНА ЕФЕКТИВНІСТЬ, %
враховує всі види втрат
Значення 100%, означає, що ви робите тільки якісну продукцію з піковою швидкістю, без зупинок та збоїв.
Сподобалася публікація? Поділіться нею з друзями одним кліком.
Facebook
LinkedIn
Twitter
Telegram
WhatsApp

Отримайте програму Lean трансформації!

Ви дізнаєтеся про необхідні зміни в операційній діяльності та культурі організації на шляху до ощадливого виробництва. Після заповнення Ви отримаєте PDF-файл програми на вказаний E-Mail.