Обучение и консалтинг в области операционного менеджмента

Позапланові зупинки обладнання. Як з ними боротися?

Дата останньої редакції:
November 5, 2022
Тема запису:
TPM / WCM
Короткий зміст публікації:
У цій статті ми пропонуємо кілька порад про те, що можна зробити для запобігання позаплановим зупинкам обладнання.

Позапланові зупинки збільшують час простою обладнання та, як наслідок, фінансові витрати, тому з ними треба боротися. Далі ми пропонуємо кілька ідей для їх запобігання.

1. Відстежуйте та збирайте статистику позапланових зупинок

Якщо не реєструвати дані про кожну позапланову зупинку (час, причина тощо), у вас не буде даних статистики для знаходження правильного рішення. Для реалізації цієї ідеї встановіть систему автоматичного відстеження часу простоїв та причин зупинок. Реєструйте всі дані, які допоможуть зрозуміти причину. Маючи таку інформацію, ви зможете знайти правильне рішення. Відстеження зупинок як позапланових, так і планових дасть вам можливість розрахувати загальний час простоїв та ефективність використання обладнання (OEE). Оцінивши загальний час простоїв, ви зможете зрозуміти, наскільки критична проблема і що ви втрачаєте. Крім того, якщо ви відчуваєте брак виробничої потужності, то розумним рішенням буде досягти максимальної ефективності роботи того, що вже є, а не набувати нового.

2. Введіть практику автономного обслуговування

Дотримання вимог щодо роботи з обладнанням дозволить знизити ризики виходу з ладу його елементів та деталей. Своєчасна заміна мастила, регулярне чищення і ревізія деталей, що рухаються/труться, призначені для запобігання передчасному зносу обладнання. За статистикою, більшість поломок та зупинок пов’язані з недбалістю — невиконанням вимог щодо догляду за обладнанням. Про це ми писали тут. Прочитайте, там викладено дуже цікаві факти.

Введіть в обов’язок операторів здійснювати регулярні огляди та догляд (автономне обслуговування), розробіть чек-листи перевірок і по них передавайте робоче місце та обладнання між змінами операторів. Елементарні процедури догляду повинні виконуватись та не створювати додаткових причин для залучення ремонтних служб. Розробці та запуску системи автономного та планового обслуговування на підприємстві ми навчаємо на нашому тренінгу TPM. Планове та автономне обслуговування обладнання.

3. Навчайте персонал відповідним навичкам TPM

Враховуючи той факт, що більшість позапланових зупинок та поломок трапляється через недбалість у догляді за обладнанням, розумно надати операторам необхідне навчання. Зібрана статистика причин зупинок допоможе вам показати операторам зв’язок їх неправильних дій із причинами зупинок. Це має допомогти вам розробити ефективну систему навчання та інструктажу на підприємстві. Почніть з елементарного. Ну а на що така система може перетвориться, читайте у нашій статтіЯк стандартизація допомагає компаніям зберігати та передавати знання? Кейс Nissan Motor“. Розвиваючи таку систему, можна повністю вирішити проблему пошуку та підготовки кадрів.

4. Залучайте операторів

Приділяючи достатню увагу навчанню операторів, ви піклуєтесь про них. Так виявте також і повагу до їх досвіду та точки зору. Оператори – це люди, які проводять у обладнання максимум свого робочого часу. Їх відгуки та спостереження можуть бути надзвичайно корисними, починаючи від відгуків про якість змінних деталей, що закуповуються, до порад щодо запобігання зупинкам. Не варто ігнорувати їхню точку зору. Прислухаючись до неї, ви виявите повагу. Відчуваючи його, люди поводяться належним чином. Пам’ятайте про це. Адже, зрештою, важлива мотивувати всіх працювати у напрямку до зазначеної мети. Доручіть обговорення ідей щодо скорочення позапланових зупинок командам, які складаються з операторів, технічних фахівців з відділів ремонту та забезпечення якості.

5. Визначте цілі та відзначайте їх досягнення

Визначте конкретні щомісячні та щоквартальні цілі компанії для скорочення кількості часу простою обладнання та покращення продуктивності. Потім визначте винагороду для працівників, які досягнуть цих цілей. Це може бути не лише грошова винагорода. Зрештою, важливим є саме визнання заслуг, що позитивно впливає на самооцінку людини. Хоча й матеріальні стимули не будуть зайвими.

Сподобалася публікація? Поділіться нею з друзями одним кліком.
Facebook
LinkedIn
Twitter
Telegram
WhatsApp

Отримайте програму Lean трансформації!

Ви дізнаєтеся про необхідні зміни в операційній діяльності та культурі організації на шляху до ощадливого виробництва. Після заповнення Ви отримаєте PDF-файл програми на вказаний E-Mail.