Обучение и консалтинг в области операционного менеджмента

Картування потоку створення цінності як інструменту оптимізації процесів.

Дата останньої редакції:
October 13, 2022
Тема запису:
RCA, VSM
Короткий зміст публікації:
Картування процесів (Value Stream Mapping) - один із найефективніших інструментів ощадливого виробництва. Але як використати його на повну потужність? Коротко відповісти на це питання ми спробували у цій публікації.

Більшість організацій втрачають щонайменше 20% виробничої потужності через помилки у синхронізації процесів та вибору неправильної політики управління. Зазвичай, діяльність організації розглядається з погляду, що відбиває технологію чи залежно від функціональної структури підприємства. Але з погляду концепції «Ощадливого виробництва» діяльність слід розглядати як безперервний потік створення цінності для замовника. Якщо компанії вдається організувати злагоджену роботу всіх підрозділів, тоді потік створення цінності тече плавно, без збоїв та затримок, з мінімальним рівнем втрат часу та ресурсів.

Карта потоку створення цінності (Value Stream Map) служить для візуалізації поточного стану діяльності, виявлення основних недоліків у існуючій організації потоку та планування майбутнього стану потоку створення цінності з урахуванням необхідних коригувань.

Основними проблемами при неправильній організації потоку є:

  • Перевиробництво (виробництво надлишкової кількості продукції, що не обґрунтована замовленнями з боку споживача)
  • Виштовхує система виробництва , коли продукція випускається заздалегідь, до виникнення у ній потреби наступних етапах. Це призводить до великої кількості запасів.

Така поведінка є наслідком хибного переконання керівників у тому, що персонал та виробничі потужності підприємства повинні постійно працювати, виробляючи якнайбільше продукції. Як же змусити лідерів змінити поведінку? Адже багато хто з них навіть не здогадується, що ці переконання ведуть до зниження рівня продуктивності та втрат.

Дослідження поведінки людини показали, що люди діють згідно не лише своїм переконанням, а й механізмам стимулювання, які на них спрямовані.

Таким чином, для того, щоб змусити людей змінити небажану поведінку, потрібно змінити не тільки невірне мислення, а й механізми стимулювання, які до нього призводять.

Такий інструмент ощадливого виробництва, як картування процесів (Value Stream Mapping, скорочено VSM) допоможе поглянути на виробництво комплексно і виявити неузгодженість у процесах. А допомогти усунути їх допоможуть інструменти аналізу корінних причин, їх усунення та фокусні покращення у процесах. Найпростішим з інструментів визначення першопричин проблем є метод “5 Чому”. Для вирішення комплексних і складних проблем існує безліч інших інструментів, зібраних в одну методологію під назвою Root Cause Analysis (RCA) – аналіз першопричин .

Вносячи зміни до карти потоку створення цінності, зосередьте увагу на визначенні корінних причин:

  • Створіть карту процесу потоку створення цінності;
  • Обчисліть надлишок та нестачу запасів;
  • Визначте поведінку, яка призводить до зайвих перевірок, затримок та нестачі;
  • Визначте механізми стимулювання формальної поведінки;
  • Визначте неформальні механізми стимулювання існуючої поведінки;
  • Визначте помилки організації потоку створення цінності, які призводять до втрати пропускної спроможності;
  • Оцініть якість інформації для ухвалення рішень;
  • Оцініть процеси ухвалення рішень для подальшого впливу на потік.

Навчіться використовувати Value Stream Mapping для вдосконалення вашого виробничого потоку та окремих процесів!

Відвідайте наш спеціалізований тренінг з аналізу виробничого потоку, складання карт потоку створення цінності та вдосконалення процесів та операцій!


Перейти на сторінку тренінгу

Постійне покращення карти потоку створення цінності стимулюють пошук та усунення причин, що стимулюють неправильну поведінку, що веде до зниження продуктивності. В результаті ви отримаєте можливість об’єктивно аналізувати продуктивність і зумовлювати розвиток майбутнього потоку створення цінності.

Знаючи фактори, що впливають на пропускну здатність, і визначивши поведінку, яка заважає покращенню якості процесів та їх взаємодії, можна значно скоротити обсяг використовуваних ресурсів та збільшити швидкість виконання робіт.

Якщо вам потрібно більше інформації, розбір складних прикладів та знання нюансів ощадливого виробництва під час картування потоку створення цінності, приходьте на наш тренінг . Ми із задоволенням поділимося з вами нашим досвідом. Успіхів у вдосконаленні вашої діяльності!

Сподобалася публікація? Поділіться нею з друзями одним кліком.
Facebook
LinkedIn
Twitter
Telegram
WhatsApp

Отримайте програму Lean трансформації!

Ви дізнаєтеся про необхідні зміни в операційній діяльності та культурі організації на шляху до ощадливого виробництва. Після заповнення Ви отримаєте PDF-файл програми на вказаний E-Mail.