Обучение и консалтинг в области операционного менеджмента

Що таке Гемба та чому про це говорять?

Дата останньої редакції:
November 12, 2022
Тема запису:
LEAN, Problem Solving
Короткий зміст публікації:
Японське слово "гемба" з'явилося в словнику Ощадливого виробництва не випадково. Давайте розберемося чому?

У перекладі з японської, термін «гемба» (gemba) переводиться як фактичне місце подій. Ощадливе виробництво та менеджмент виробничої компанії використовують термін гемба як місце, де створюється цінність — місце на виробничому майданчику або на складі, або деінде.

Вислови, що відносяться до гемба, типу «йди і досліджуй» (go & observe) та «відвідування гемба» (gemba walk), говорять про важливість регулярних відвідувань гембу для керівника з погляду можливості ближче познайомитися із ситуацією, чи зрозуміти проблему. Сенс у тому, що «краще один раз побачити, ніж сто разів почути». І практикувати такий підхід корисно не лише безпосередньому керівництву, а й інженерно-технічному персоналу.

Якщо ви дійсно хочете розібратися в ситуації, дізнатися більше про роботу процесу або вирішити проблему з цим пов’язану, то немає нічого кориснішого, ніж безпосередньо спостереження. Не варто сприймати інформацію через звіти підлеглих та слухати чужі інтерпретації реальності.

Присутність керівництва в місці події говорить про важливість, небайдужість та повагу до людей на майданчику. Роблячи обходи гемба регулярними, можна плавно перейти до політики відчинених дверей, за умови, що керівництво виявляє повагу та неупередженість. Інженерам теж слід відвідувати проблемні ділянки, щоб надати робітникам свою думку в обговоренні поліпшень.

Відвідувати гемба потрібно не лише з метою знаходження та усунення проблем. Ідея першої прогулянки полягає в тому, щоб спостерігати та ставити питання про будь-які незрозумілі речі. Немає прописаного сценарію, за яким має відбуватися прогулянка. Працівники певної лінії цеху можуть відвідати іншу лінію підприємства, щоб зрозуміти, чому вона працює краще, ніж їхня власна, і який досвід можна перейняти у колег.

Автор книги «Гемба кайдзен: Шлях до зниження витрат та підвищення якості» Масаакі Імаї визначив «гебма кайдзен» як безперервний процес покращення робочих місць та процесів.

Джим Вумек у своїй книзі «Прогулянки по гемба» пише: «Перший крок — це прогулянка з метою зрозуміти справжній стан речей у тому, чим ви керуєте. У Бережливому співтоваристві ми зазвичай говоримо «йди і подивися, запитай чому, вияви участь та повагу».

Щодо прояву поваги, то це надзвичайно важливий пункт. Коли ви підете у гемба вперше, працівники, швидше за все, будуть насторожені вашим візитом. Виявіть інтерес до їхньої роботи та до цінності, яку вони створюють. За допомогою неупереджених питань донесіть до них справжню мету вашого приходу — бажання краще зрозуміти роботу та розібратися з проблемами, щоб знайти рішення для подальшого вдосконалення. Спілкування з працівниками цеху може багато чого навчити керівника. Тільки відбуватися це спілкування має так, щоб працівники відчували себе безпечно та впевнено, не боячись висловлювати вам свою точку зору.

Прочитайте кілька порад про те, як керівнику проводити походи в гемба та на що звертати увагу.

Сподобалася публікація? Поділіться нею з друзями одним кліком.
Facebook
LinkedIn
Twitter
Telegram
WhatsApp

Отримайте програму Lean трансформації!

Ви дізнаєтеся про необхідні зміни в операційній діяльності та культурі організації на шляху до ощадливого виробництва. Після заповнення Ви отримаєте PDF-файл програми на вказаний E-Mail.