Обучение и консалтинг в области операционного менеджмента

Що гарантує успіх проекту операційних покращень?

Дата останньої редакції:
September 15, 2022
Тема запису:
Operational Improvement, Shingo Model, Культура организаций
Короткий зміст публікації:
Будь-який проект щодо покращення результатів операційної діяльності або трансформація потребують гарантії успіху. Про те, що нею є ми пишемо далі.

Простота застосування інструментів проекту

На початку проекту фахівці найбільш турбуються про питання технічної сторони (як правильно оцінити надійність, варіацію, здатність процесу; які шаблони використати для стандартизації процесів; як написати регламент). Коли ці «страхи» подолано, виникає розуміння, що кожен інструмент має бути перш за все простим, щоб у нього з’явився шанс бути широко застосовуваним. Мабуть, це головний критерій доцільності будь-якого інструменту.

Простота та доступність - головні критерії для масового застосування будь-якої управлінської практики.

Гармонія компонентів системи

Невеликий, але необхідний відступ від теми. У своїй практиці ми використовуємо термін “ентропія системи”, пояснюючи замовникові, що підвищення керованості – це зниження ентропії системи (стани хаосу). Тобто, зниження кількості можливих станів системи, відмінних від потрібного. Припустимо, що завод – це п’ять верстатів. Кожен верстат у конкретний момент часу може перебувати у двох станах – “працює” і “не працює”. У цьому випадку всі можливі стани системи 2 5. Якщо ми домоглися того, що всі верстати працюють надійно, нам вдалося знизити різноманітність станів до 15. Говорячи простою мовою, підвищили керованість у 32 рази. Продовжимо…

Будь-який інструмент, що вводиться в практику організації, може принести користь або шкоду. Якщо керівник проекту не бачить усю картину комплексно, і не розуміє, як нова практика буде відіб’ється на усій системі, те, швидше за все, вона принесе більше шкоди, ніж користі. Системне мислення та комплексний підхід при виборі інструментів зумовить успіх проекту загалом. Системна взаємозв’язку показують їх вплив один на одного. Наприклад, стандартизація безглузда поки обладнання працює нестабільно або немає контролю рівня запасів.

Будь-який інструмент управління виконує лише деяку функцію у системі, наповненій іншими інструментами. Їх взаємний вплив один на одного і на систему в цілому треба враховувати при внесенні зміні в систему.

Благодатний ґрунт - культура

Поведение, действия и убеждения каждого сотрудника формируют культуру организации. Що ми розуміємо під словом “культура”? Традиції, звички, манери, поведінка, звичаї. Культура компанії – це писані та неписані правила, які визначають поведінку співробітників. Вона завжди відображає принципи та цінності організації. Відповідна культура – ​​це гарантія довгострокового успіху проекту.

Наш досвід дозволяє стверджувати, що довгостроковий успіх будь-якого проекту поліпшень за 80% залежить від культури організації, в якій його реалізують, і тільки на 20% від уміння використати інструменти поліпшень. Саме ставлення співробітників до змін в кінцевому рахунку визначає, чи буде проект успішним у довгостроковій перспективі.

Що робити, коли культура не та, що потрібна?

Змінювати її та вчитися керувати нею!

Навчання починається з теорії, тобто з розуміння того, як формується культура та що її визначає. Першими, хто повинен опанувати ці знання, являються лідери і вищий менеджмент. Спеціально для таких людей – майбутніх архітекторів корпоративної культури ми проводимо воркшоп “Discover Excellence” Інституту Shingo (США), який, використовуючи Модель Shingo, пояснює усі аспекти формування культури і створення виробництва світового класу.

Сподобалася публікація? Поділіться нею з друзями одним кліком.
Facebook
LinkedIn
Twitter
Telegram
WhatsApp

Отримайте програму Lean трансформації!

Ви дізнаєтеся про необхідні зміни в операційній діяльності та культурі організації на шляху до ощадливого виробництва. Після заповнення Ви отримаєте PDF-файл програми на вказаний E-Mail.