Обучение и консалтинг в области операционного менеджмента

Ощадливе виробництво. Для кого? З чого почати?

Дата останньої редакції:
September 9, 2022
Тема запису:
LEAN, Культура организаций
Короткий зміст публікації:
Про труднощі багатьох трансформацій, про безнадійні випадки і про те, з чого починати створення Ощадливого виробництва.

Типові проблеми трансформацій

У заголовок цієї статті винесено часті запитання, які нам ставлять. Усі вони дуже важливі з погляду очікувань учасників наших тренінгів та користі, яку вони можуть отримати. Відповіді на ці питання залежать від попереднього досвіду та ментальних моделей перших осіб компаній. Тому ми вирішили дати на них розгорнуті та обґрунтовані відповіді. Але спочатку необхідний вступ і факти.

На жаль, ми повинні констатувати факт того, що більшість українських підприємств вибирають просту, але на жаль, тупикову стратегію трансформації до Бережливого виробництва – розпочинають з активного впровадження його методик і застосування інструментів. Адже найзрозумілішим для більшості персоналу проявом ощадливого виробництва є саме вони.

Починається все приблизно так: керівник, зацікавлений потенційними вигодами від Ощадливого виробництва, дає вказівку підлеглим розібратися в суті і почати практикувати “ощадливі” методи і інструменти. Менеджери починають «впроваджувати» (насаджувати) 5С, СОП, використання звітів А3 та інше. Тобто, іноді навіть успішно, освоюють необхідні “hard skills” для розвитку виробничої системи. Назвемо цю стадію «інструменти та методи».

Але дуже швидко виявляється, що ці навички власними силами марні. Навичкам потрібна усвідомлена колективна практика. Навіть, здавалося б найпростіший, інструмент 5С неможливо практикувати тільки за рахунок бажання та зусиллями звичайних робітників. Потрібні також зусилля тих, хто виділить для підтримки досягнутого порядку ресурси та час: прийме цей порядок як продукт і гідно оцінить його.

Колективні дії замовників, виконавців, споживачів перетворюються на виробничу систему. Систему описують існуючі регламенти. Організації, які вбудовують нові інструменти в систему, повинні забезпечити їх гармонійну взаємодію з існуючими в системі регламентами та принципами. І тут у багатьох відбувається кульмінація. Хоча в освоєння нових інструментів вже інвестовано час, ресурси, іноді значні, до ладу нічого не працює. Створений управлінський механізм крутить шестерінки, споживає робочий час і ресурси, збирається статистика, але нічого позитивного не відбувається – устаткування як ламалося, так і ламається; брак, як явище, не ліквідований; фінансові вигоди і збільшення лояльності клієнтів не відчувається. Вигоди від цих «п’ятьесів» та СОПів здаються потьомкінськими селами.

Чому так виходить? Тому, що архітектори таких змін не усвідомлюють глибину необхідних перетворень. Необхідні зміни, рано чи пізно, торкнуться принципів, за якими була створена і живе організація. Вимагати результату від цього, що входить у суперечність із принципами лише на рівні систем, безглуздо.

Для кого Ощадливе виробництво?

Наприклад, якщо компанію створили у бурхливі 90 – ті та її основний прибуток виходив у результаті корупційних “договорняків”, але не в результаті зусиль для конкуренції на ринку, це було стрижнем і змістом її створення, то на такій пошті, у 100 випадках зі 100, зерно Ощадливого виробництва не проростає Що вже про плоди говорити?

Або якщо компанія заробляє на тому, що платить так мало, як це можливо, своїм працівникам, виробляє дешевий і низькоякісний продукт, при цьому навчилася справлятися з високою плинністю кадрів, то в такій компанії теж нічого не вийде.

Висновок очевидний: керівні принципи, на яких будується бережливе виробництво, виявляються несумісні з принципами, за якими живе компанія. Інструменти очевидні та добре описані для застосування. Принципи є неочевидними і можуть суперечити один одному, конфліктувати з новими правилами та ідеологіями.

Компанії, навіть добре освоївши інструменти, як здатні ними змінити принципи, і навіть успішно інтегрувати в виробничу систему.

Відповідність виробничої системи принципам Ощадливого виробництва забезпечує благодатний ґрунт у розвиток системи та інновацій. Але змінити принципи за рахунок нових інструментів не вдасться. Принципи визначають думки, звичаї, вчинки (культуру) людей організації, і навіть, дозволяють їм вибудовувати системи, наступні ці принципи. Принципи ощадливого виробництва закладаються на найвищому рівні і відображають ідеологію: місію, цінності, цілі компанії. Вони є ДНК всього, що створює компанія. І мова тут не про принципи взагалі, а про керівні принципи, що дозволяють створити здорову організацію та ощадливе виробництво.

З чого починати зміни?

Почніть із принципів!

З самого початку ідентифікуйте їх як драйвери подальшого розвитку та усвідомлено їх дотримуйтесь: звіряйте з ними свої рішення та дії шляхом розвитку виробничої системи. Відповідно цільова аудиторія деяких наших тренінгів — це люди, які є ідейними натхненниками, архітекторами виробничих систем. Ці тренінги є фундаментально важливими для майбутніх змін та їх життєздатності.

Тийити Оно

«Без постійного фокусу на принципах вони розмиваються. Принципи мають бути частиною вас. Вони повинні визначати єдино можливий напрямок думок!»

Тайічі Оно

Тому, у нас є тренінги, які формують бачення та пояснюють принципи (воркшоп Discover Excellence), допомагають розробити стратегію розвитку компанії та зрозуміти, як процес трансформації до ощадливого виробництва повинен проходититренінг Створення Ощадливого виробництва. Методологія Кайдзен). А також безліч тренінгів, присвячених практиці окремих або кількох одночасно інструментів ощадливого виробництва. Такі спеціалізовані тренінги розраховані на лінійних керівників та робочий персонал.

Сподобалася публікація? Поділіться нею з друзями одним кліком.
Facebook
LinkedIn
Twitter
Telegram
WhatsApp

Отримайте програму Lean трансформації!

Ви дізнаєтеся про необхідні зміни в операційній діяльності та культурі організації на шляху до ощадливого виробництва. Після заповнення Ви отримаєте PDF-файл програми на вказаний E-Mail.