Обучение и консалтинг в области операционного менеджмента

Види втрат у Ощадливому виробництві

Дата останньої редакції:
November 11, 2022
Тема запису:
LEAN
Короткий зміст публікації:
Перш, ніж говорити про те, як ощадливе виробництво допомагає скоротити втрати у виробництві, потрібно дати визначення того, що таке "втрати". Отже, що таке втрати?

Вікіпедія дає визначення Ощадливому виробництву так: «Ощадливе виробництво — концепція управління виробничим підприємством, заснована на постійному прагненні підприємства усунення всіх видів втрат». Впевнені, за цим запитом будь-яке інше джерело, так чи інакше, також торкнеться втрат у виробництві. Але що таке «втрати»? Що ними рахувати? Які вони бувають?

Ощадливе виробництво дає визначення втрати (муда, muda ) як усе те, що впливає на вартість товару чи послуги, але не додає йому цінності з погляду клієнта, а саме, основні сім видів втрат і не менш важлива, восьма:

1. Перевиробництво

Перевиробництво — перший і головний «гріх», найголовніший і найнебезпечніший вид втрат, є причиною решти втрат на підприємстві. Перевиробництво не обгрунтоване попитом клієнта, а отже марнотратно. Часто надвиробництво пов’язане з неправильними показниками ефективності. Наприклад, найпоширенішими причинами надвиробництва є: забезпечення завантаження обладнання або виконання плану, а також продукція, що виявилася на складі через несвоєчасне виконання замовлення.

2. Очікування

Очікування трапляється з багатьох причин: нестача комплектуючих, нестача виробничих потужностей («вузька шийка»), очікування через процедури контролю та ін., і виявляється у тому, що наступний процес очікує вихід попереднього.

3. Непотрібне транспортування матеріалів та інформації

Переміщення матеріалів та інформації має бути зведене до необхідного мінімуму. Перекладання з місця на місце (проміжне зберігання) не є цінним і є втратою транспортування.

4. Надлишкова обробка

Наслідком неузгодженості процесів, недосконалості технології або використання обладнання, яке не відповідає вимогам, можуть бути зайві етапи обробки.

5. Надлишкові запаси

Надлишкові запаси – наслідок недосконалості внутрішніх та зовнішніх логістичних ланцюжків та процесів. Незатребувані запаси – це заморожені активи. Запаси мають бути зведені до мінімуму. Запаси вимагають витрат на зберігання, включаючи вміст складських площ, їх обладнання та персоналу. Крім того, погано організована система складського обліку та зберігання знижує час такту.

6. Надлишкові переміщення людей

Погана ергономіка робочих місць та неоптимальне облаштування виробничих приміщень викликає втрати часу (пошук інструмента, деталей, документів тощо).

7. Дефекти (брак)

Дефект (брак) – наслідок недосконалості процесів виробництва чи недбалості в обслуговуванні обладнання. Крім того, потенційна можливість дефекту тягне за собою додаткові витрати з контролю якості (персонал, прилади контролю), повторну переробку або утилізацію.

8. Нереалізований потенціал

8-й вид втрат у Ощадливому виробництві, на відміну всіх попередніх типів, підрахувати складно. Але творчий потенціал персоналу є ключовим фактором успіху при створенні ощадливого виробництва. Це єдиний актив, який здатний збільшувати свою цінність із часом. Якщо з попередніми видами втрат все зрозуміло, то з восьмим не так все просто. Наведемо для більшого розуміння приклади нереалізованого потенціалу, а це виконання рутинної роботи кваліфікованим фахівцем; неприйняття керівництвом корисних змін, у тому числі кайдзен; неуважне ставлення до співробітників, що сприяє втратам можливостей щось поліпшити та багато іншого.

Сподобалася публікація? Поділіться нею з друзями одним кліком.
Facebook
LinkedIn
Twitter
Telegram
WhatsApp

Отримайте програму Lean трансформації!

Ви дізнаєтеся про необхідні зміни в операційній діяльності та культурі організації на шляху до ощадливого виробництва. Після заповнення Ви отримаєте PDF-файл програми на вказаний E-Mail.