Обучение и консалтинг в области операционного менеджмента

Що відрізняє лідерів від менеджерів?

Дата останньої редакції:
September 5, 2022
Тема запису:
Ката лідера, ЛІдерство у LEAN
Короткий зміст публікації:
Коли ми вказуємо людям, що їм необхідно робити – ми отримуємо, у найкращому разі, менеджерів. Коли ми робимо все необхідне, щоб вони виконали роботу самостійно – ми чинимо як лідери та виховуємо лідерів. Що відрізняє одних від інших?

Шлях від менеджера до лідера

Становлення лідера – складний шлях. У когось виходить цей шлях швидко, у когось не дуже. Але, на жаль, більшість людей ніколи не проходять його до кінця.

Коли ми тільки починаємо працювати, наше єдине завдання навчитися виконувати роботу добре. На нас витрачають час: пояснюють, навчають. І якщо ми справді гарні в тому, що робимо — ми ростемо у компанії. У результаті ми стаємо відповідальними за людей, які виконують роботу, яку ми раніше робили. Але далеко не у всіх компаніях навчають бути лідером. З цієї причини у нас так багато менеджерів і так мало лідерів.

Співробітник, який став начальником, напевно дуже добре знає, як робити роботу підлеглого… адже це стало причиною його просування. Тому він говоритиме, як необхідно працювати. Такі співробітники контролюють людей, бо ніхто їх не вчив вести за собою підлеглих.

Це один із найскладніших уроків для тих, кого просувають по службі: зрозуміти, що ти більше не несеш відповідальність за роботу, а несеш відповідальність за людей, які виконують її. Лідер несе відповідальність за людей, => які у свою чергу можуть нести відповідальність за інших людей, => які несуть відповідальність за якісну роботу, => яка трансформується в товар, якість якого => дозволяє його продавцям нести відповідальність перед покупцями. Ось так це працює! Тому коли деякі керівники декларують цінності, наприклад, “відповідальності перед клієнтом”, якого в очі не бачили, не кажучи вже про те, щоб спілкуватися з ним і знати його очікування, то це виглядає безглуздо. Дотримуйтесь послідовності і “ланцюжок відповідальності” працюватиме правильно, від цього виграють усі — і співробітники, і покупці продукції.

Наш тренінг «Стандартні дії керівника Ката лідера Тойота» призначений для лідерів, які несуть відповідальність за якісну роботу тих, хто створює продукт — лінійних керівників на передовому провадженні — майстрів та бригадирів, начальників цеху та підрозділів. Ці люди є носіями культури, за їхньою поведінкою робітники дізнаються про цінності компанії, ставлення до роботи та робітників. На тренінгу пояснюються принципи ефективних комунікацій, навчання та роботи з персоналом. Також здійснюється практичне тренування основних навичок для того, щоб учасник зміг використати їх у щоденній роботі та навчити цьому інших.

Коли ми вказуємо людям, що їм необхідно робити, ми чинимо як менеджери та виховуємо в них менеджерів. Коли ми робимо все необхідне, щоб вони виконали роботу самостійно, ми чинимо як лідери та виховуємо лідерів.

Зрозуміло, стати лідером непросто. Лінійному керівнику потрібно вміти правильно вибудовувати робочі відносини, навчати та мотивувати персонал, розвивати довіру та командний дух. Це важка праця з освоєння умінь робити так, щоб у людей все виходило. Крім того, лідер використовує людські риси. Він вміє керувати своїми емоціями, емоціями людей, вміє переконувати, слухати та чути, використовувати зворотний зв’язок для покращення результату та розвитку команди. На відміну від трудових обов’язків, робота лідера виходить далеко за межі відведених законом восьми годин робочого дня. Менеджер знає, що він робить і як це потрібно робити. Лідер знає НАВІЩО він робить те, що робить: усвідомлює високу мету, розуміє цінність та значущість його ролі для людей в організації.

У справжніх лідерів є особливе вміння бачити цінність своєї справи та передавати це бачення своїй команді. Саймон Синек розкриває цю особливість і пояснює природу цих комунікацій:

https://bpi-group.com.ua/wp-content/uploads/2021/10/simon-sinek-why.mp4

Відмінні риси менеджерів та лідерів

Підрахунок цінності проти її створення

Якщо Ви керуєте людьми, ви враховуєте цінність, яку вони створюють, але не додаєте її. Деякі, надмірними зусиллями контролю, навіть примудряються її знижувати. Якщо токаря зобов’язати щогодини повідомляти, скільки деталей він зробив, можете сміливо відняти час, що він витратив не на свою пряму роботу.

Лідер фокусується на створенні цінності. Він генерує її, окрім створення тієї, що виробляє його команда. Він покращує якість своєї команди: знання, навички, залучення та командний дух.

Сфера влади проти сфери впливу

У менеджерів є підлеглі, а у лідерів — послідовники. Менеджери діють у межах своєї сфери влади. Лідери мають сферу впливу та можуть розширювати її досить швидко. Найшвидший спосіб з’ясувати чим ви користуєтеся більше — це порівняти кількість тих, хто підзвітний вам, з кількістю тих, хто звертається до вас за порадою. Чим більше друге, тим більша ймовірність того, що у вас є навички лідера.

Управління результатом проти управління поведінкою

Якщо у вашій роботі ви зосереджені на вартості, якості та продуктивності, ви менеджер, і ви замкнені в цьому трикутнику. За інших однакових умов, ви не зможете підвищити один показник, не знизивши хоча б один із двох, що залишилися.

Різниця між лідером та менеджером. Лідери зосереджені на формуванні бачення, значущості, цілях та устремліннях. Лідер управляє мотивацією і залученням, тим самим стимулюючи думки і вчинки щодо покращення способів роботи та досягнення спільної мети (як наслідок, і результатами теж). Здатність впливати та надихати людей — відмінні риси лідерів.

Згодні?

Бажаємо вам успіхів у розвитку лідерських якостей та чекаємо на нашому тренінгу “Стандартні дії керівника. Ката лідера “Тойота”.

Сподобалася публікація? Поділіться нею з друзями одним кліком.
Facebook
LinkedIn
Twitter
Telegram
WhatsApp

Отримайте програму Lean трансформації!

Ви дізнаєтеся про необхідні зміни в операційній діяльності та культурі організації на шляху до ощадливого виробництва. Після заповнення Ви отримаєте PDF-файл програми на вказаний E-Mail.