Обучение и консалтинг в области операционного менеджмента

Шлях до операційної досконалості

Дата останньої редакції:
September 16, 2022
Тема запису:
LEAN, ЛІдерство у LEAN
Короткий зміст публікації:
Про те, що таке операційна досконалість і без чого воно не можливе, коротке у цій замітці.

Термін “операційна досконалість” – став частиною управлінського лексикону і застосовується до образу мислення і спрямувань на безперервні поліпшення в операційній діяльності. Досконалість — стан еталонного порядку, практично недосяжний. Але прагнення до нього здатне давати вражаючі результати. Метою операційного вдосконалення є отримання конкурентної переваги. Для цього існує безліч концепцій, методик і інструментів : шість сигм, бережливе виробництво, виробництво світового класу (TPM), SMED, 5s, VSM… список великий. Але вживати їх треба з розумінням. Мета – не в їх використанні, а в досягненні завтра кращого стану бізнесу чим зараз.

Будь-які операційні поліпшення оцінюються з точки зору ключових показників, а саме:

  • Якість – кількісна оцінка кінцевого продукту або сервісу, що задовольняє вимогам специфікацій або заявленим характеристикам до загального числа зробленої продукції або зроблених послуг;
  • Продуктивність – швидкість виконанням замовлень, включаючи здатність балансувати пропускною спроможністю залежно від поточного попиту, тобто, працювати з різним тактом;
  • Собівартість – грошове вираження того, в що обходиться вам виробництво однієї одиниці виробу або послуги;
  • Швидкість доставки – час від моменту розміщення замовлення клієнтом до його фактичного отримання в обумовленому місці.

Уявимо бізнес-організацію як систему. Якщо в цій системі нічого не міняти, то досягти поліпшення одного показника вдасться тільки за рахунок зниження інших. Наприклад, намагаючись збільшити продуктивність, напевно, доведеться поступитися якістю, так само як і спроби зниження собівартості. Спроби поліпшити показники якості (вихід придатної продукції), приведуть до зниження продуктивності або збільшення собівартості. Тому, раціональним способом поліпшення цих показників є наступні способи.

1. Використовуйте лідерство замість авторитаризму

Лідерство нерозривно пов’язане з культурою, в якій кожен розуміє, що він робить і навіщо, має у розпорядженні засоби, сприяючі поліпшенню виробництва і підтримку керівництва. При авторитарному управлінні персонал чекає на вказівки що робити. Про те, чому так відбувається і що відрізняє лідера від менеджера, написано тут.

2. Поліпшуйте умови та безпеку праці

Необхідно створити такі умови, які не представляють загрози ні для персоналу, ні для активів. Такі умови абсолютно потрібні для хорошого балансу низьких витрат і низької плинності кадрів.

3. Розвивайте людський потенціал

Це єдиний актив, здатний збільшувати свою вартість з часом. Більше повне використання талантів і навичок персоналу здатне надати колосальну конкретну перевагу. Розвиток професійних компетенцій персоналу сприяє їх хибності до компанії, і тим самим, до операційних поліпшень. Люди відгукуються своїми здібностями на ініціативи організації. Тому стає можливим наступне…

4. Покращуйте виробничі процеси і системи управління

Важливість усунення втрат в процесах складно перебільшити. Той факт, що на виході процесу виходить потрібний продукт, зовсім не означає, що процес гранично ефективний і добре злагоджений з суміжними процесами. Для того, щоб підвищити ефективність, процес має бути оптимально спроектований, виміряний та керований. Без цих вимог ні про які операційні поліпшення мови бути не може. Теж саме застосовне і до систем управління, як до сутностей більш високого порядку над окремими процесами і усім потоком створення цінності для споживача.

Якщо програма операційного вдосконалення використовує ці методи, тоді зростає ризик отримання короткострокових і нестійких результатів. А про те, з чого розпочати зміни у компанії, написано тут.

Сподобалася публікація? Поділіться нею з друзями одним кліком.
Facebook
LinkedIn
Twitter
Telegram
WhatsApp

Отримайте програму Lean трансформації!

Ви дізнаєтеся про необхідні зміни в операційній діяльності та культурі організації на шляху до ощадливого виробництва. Після заповнення Ви отримаєте PDF-файл програми на вказаний E-Mail.