Обучение и консалтинг в области операционного менеджмента

Що можна і чого не можна в спілкуванні із скептиками?

Дата останньої редакції:
September 22, 2022
Тема запису:
Культура организаций, ЛІдерство у LEAN
Короткий зміст публікації:
Декілька порад про те, як працювати з запереченнями: що варто і чого не варто робити.

При плануванні і реалізації змін, часто доводиться вислуховувати висловлювання як “ми це вже робили”, “це не матиме успіху” або “чергова чудасія керівництва”. Чи стануть починання успішними чи ні, багато в чому залежить від того, як ви впораєтеся з такими запереченнями. Необхідність усунення скепсису продиктована труднощами, які можуть створювати.

Перше, що варто зробити, — спробувати уникнути виникнення такої ситуації в принципі. Спробуйте встановити комунікації на самій ранній стадії проекту і підтримуйте їх упродовж усієї діяльності. Ви побачите, як якісно збудовані зв’язки позначаться на результатах прийняття змін.

Друга рада повертає до реалізації першого та закликає бути готовими до виникнення опорів. Зазвичай керівники настільки захоплені своїми геніальними ідеями, що упускають проблему байдужості персоналу в ній. Якщо Ви не чекаєте опору, то і не будете до неї готові, отже, шанси бути захопленим нею зненацька зростають.

Можливі і такі варіанти, коли не вдалося передбачити виниклу ситуацію, або навпаки – передбачили, але не змогли зупинити. Спочатку потрібно з’ясувати, що спричинило негатив. Чи є це особливістю характеру (що вже тут лукавити, є і такі люди), а може це негативний досвід минулих невдач або ж просто страх невідомості і змін, які торкнуться людини особисто? Відповідь на це питання є ключем до усунення опору та налагодження контакту зі скептиками.

Залежно від причин, що формують опір змінам, способи його подолання різноманітні. Давайте зупинимося на тих діях, які категорично РОБИТИ НЕ ВАРТО:

  • Не змушуйте людей виконувати дії, від яких вони мають дискомфорт. Звичайно, ви можете змусити людину виконати вашу вказівку, але найкращим виходом буде поглянути на ситуацію її очима. Вчинивши таким чином, ви розвієте побоювання співробітника, вирішите поставлене завдання і не наживете заклятих ворогів.
  • Не давайте волю емоціям, розмежовуйте роботу та особистий простір. Чим довше зможете утриматися на рівні професійного спілкування, тим легше досягти результатів. Коли візьмуть гору емоції, люди починають почуватися засмученими, і ніхто від цього не виграє.
  • Не будьте впертими. Коли стосунки з людиною заходять у глухий кут або щось йде не так, залиште все як є. Дайте собі час, щоб заспокоїтися, упорядкувати думки, знайти рішення і повернутися до цього пізніше.

Існує також ряд рекомендацій, якими ВАРТО КОРИСТУВАТИСЯ:

  • Вислуховуйте людей. Часто проблема полягає в тому, що люди відчувають нестачу уваги та поваги. Розмовляйте з ними, створіть просто нормальну атмосферу спілкування. Часто цього достатньо, щоб налагодити контакт та усунути опір.
  • Намагайтеся зрозуміти їх точку зору. Навіть якщо ваші погляди розходяться, рішення конфлікту вимагає розуміння думки опонента. Погодьтеся, що зневага до думки інших позбавляє вас шансу бути почутим.
  • Спробуйте порозумітися. Погляди не обов’язково повинні сходитися у всьому, досить просто знайти загальні інтереси. Розбіжності часто полягають не в погляді на проблему, а в пропонованому способі її вирішення. Якщо загальний підхід знайдено, люди почуваються частиною однієї команди. Це дозволяє зняти бар’єри та перейти на інший рівень спілкування.

Робота із запереченнями – це звичайна практика, і кожен з нас хоч би раз відчував потребу в цьому умінні. Навколишні судять про нас за тим, як ми справляємося зі складнощами, і будьте впевнені в тому, що їх висновки визначають те, чи вони повірять у проект, а отже, буде проект успішним чи ні.

Не зайвим буде дізнатися про те, що здатне мотивувати персонал і причини опору змін .

Сподобалася публікація? Поділіться нею з друзями одним кліком.
Facebook
LinkedIn
Twitter
Telegram
WhatsApp

Отримайте програму Lean трансформації!

Ви дізнаєтеся про необхідні зміни в операційній діяльності та культурі організації на шляху до ощадливого виробництва. Після заповнення Ви отримаєте PDF-файл програми на вказаний E-Mail.