Обучение и консалтинг в области операционного менеджмента

Мультимедіа для стандартизації та навчання

Дата останньої редакції:
September 9, 2022
Тема запису:
Standard Work, Культура организаций
Короткий зміст публікації:
Про те, як, можна створити систему професійного навчання і передачі навичок, використовуючи сучасні засоби мультимедіа.

Як зробити так, щоб операції виконувались персоналом постійно якісно і однаково правильно? Як зробити навчання виконання робочих процедур швидким та ефективним? На сьогоднішній день найпоширенішим варіантом стандартизації процедур є паперовий документ – інструкція. Але чом би не використати найбільш мультимедіа в професійному навчанні для передачі знань природнішими способами – візуально і вербально. Використання природних здібностей бачити і чути не лише збільшує швидкість сприйняття інформації, але і позбавляє учнів можливості “домислювати” те, що текст передати не може в принципі!

Британська консалтингова компания Nac Group відкрила новий напрям для створення повчального мультимедійного контенту високої якості в області автомобілебудування. Його головні пріоритети — якість та швидкість навчання молодих працівників. Для вирішення завдання Nac Group скористалася допомогою Stream On Demand (раніше Boom Productions), яка спеціалізується в області створення цифрового відео. В результаті спільного проекту із заводом Nissan Motor у м. Сандерленд створено онлайн канал з повноцінними структурованими наборами навчальних програм, які доступні тим, хто навчається в будь-якому місці, в будь-який час і з будь-якого пристрою.

На сьогоднішній день підрозділи Nissan у Великій Британії, використовуючи ці програми, змогли навчити понад 2000 нових співробітників. Швидкість та ефективність навчання молодого покоління стандартним процедурам значно покращилися.

У чому секрет цього успіху і прогресу? Все просто – в ефективності засвоєння інформації звичними засобами, якими нас наділила природа. Для того, щоб інформація, що надходить в мозок, засвоювалася, її необхідно усвідомити або осмислити. Зорове та слухове сприйняття найкраще виконує функцію провідника між новою інформацією та свідомістю. Сприйняття інформації людиною відбувається на кількох рівнях. Всі вони так чи інакше зачіпають органи почуттів і пов’язані з пізнавальними процесами.

На думку експертів, текстовий вид інформації надто незграбний для опису багатьох речей, наприклад, творів мистецтва або послідовності дій. Хто з нас не намагався розібратися в друкованих інструкціях, скажімо, до пральної машини? Потрібна певна навичка, море завзятості та багато часу, щоб трансформувати текст у реальну навичку. У той же час ми домагаємося бажаного всього за кілька хвилин, якщо нам хтось покаже, як поводитися з цим премудрим апаратом.

Переваги правильно розробленого мультимедійного повчального контенту, згідно з одним з комплексних досліджень наступні:

1. Природність сприйняття та велика інформативність
2. Підвищене запам’ятовування
3. Прискорене освоєння нових навичок
4. Автономність навчання, керування швидкістю потоку інформації

Можливість людини сприймати відео та аудіо одночасно дає перевагу перед кожною з цих можливостей окремо. Крім того, так як ці два канали обробки інформації дуже різні, їх комбінація в мультимедіа вкрай успішна, так як використовує переваги обох систем. Зв’язки між візуальними образами та тим, що ми чуємо, дозволяють глибше зрозуміти та краще побудувати ментальну модель слухача, особливо під час навчання стандартних процедур.

Дослідження у цій галузі показують недоліки навчання без мультимедіа. У процесі сприйняття дуже важливим є загальний дизайн навчальних матеріалів, оскільки на ефективність мультимедіа може впливати будь-який з факторів у моделі Хеде. Простіше кажучи, мультимедіа може позитивно впливати на навчання стандартним процедурам, але до їх розробки треба підходити структуровано. В іншому випадку отриманий результат може не перевершити наявні традиційні засоби навчання.

Сподобалася публікація? Поділіться нею з друзями одним кліком.
Facebook
LinkedIn
Twitter
Telegram
WhatsApp

Отримайте програму Lean трансформації!

Ви дізнаєтеся про необхідні зміни в операційній діяльності та культурі організації на шляху до ощадливого виробництва. Після заповнення Ви отримаєте PDF-файл програми на вказаний E-Mail.