Обучение и консалтинг в области операционного менеджмента

LEAN та покращення фінансових результатів.

Дата останньої редакції:
September 20, 2022
Тема запису:
LEAN, Operational Improvement
Короткий зміст публікації:
Про зв'язок ініціатив у рамках реалізації програми створення Ощадливого виробництва з фінансовими показниками компанії. Стаття для фінансистів.

Як ощадливе виробництво впливає на фінансові показники?

Ощадливе виробництво (Lean Manufacturing) надає методики і інструменти, використання яких може підвищити ефективність діяльності підприємства. Фінансисти часто використовують показник EBIT (прибуток до сплати відсотків та податків) як міру результативності функціонування компанії. У цій статті ми покажемо, як реалізація програми зі створення ощадливого виробництва позначиться на фінансових результатах підприємства.

Поліпшення відбувається в результаті здійснення заходів, які піднімають виторг і знижують операційні витрати. Таким чином, простежується залежність EBIT та дій, спрямованих на оптимізацію, удосконалення процесів з метою усунення втрат (див. малюнок нижче). Під терміном “втрати” мається на увазі все, що не представляє цінності з точки зору задоволення клієнта, що охоплює значно більшу кількість аспектів діяльності компанії, чим прийнято враховувати при підрахунку фінансових результатів.


Методологія Ощадливого Виробництва спрямована на досягнення таких цілей:

Скорочення накладних витрат та усунення втрат

Скорочення кількості запасів

Методики Ощадливого виробництва спрямовані на зменшення розміру партії продукції по виробничому замовленню і організації постачань. Чим меншою може бути партія, якою ви оперуєте для виробництва і логістики, тим гнучкіше, досконаліше ваша система виробництва; тим більше ви конкурентоздатні і можете задовольнити більше клієнтів з різноманітними вимогами до обсягу замовлення і термінів його логістики.

Скорочення простору для роботи та складу

Оптимізація робочих процесів і операцій, організація робочих місць, з урахуванням ергономіки і скорочення непотрібних переміщень персоналу безпосередньо дозволяє скоротити робочі площі за рахунок їх ефективнішого використання. Також, це спричинить усунення з робочої зони об’єктів незавершеного виробництва. Разом із скороченням розміру партії продукції, якою ви можете оперувати, це надасть вам можливість скоротити простір для зберігання допоміжних матеріалів і інструменту, сировини і готової продукції – площі під складами. Що автоматично знизить витрати на зміст цих просторів. Звільнений простір створить потенціал нових виробничих потужностей.

Скорочення матеріальних витрат

Підвищення якості процесів виробництва веде до скорочення кількості помилок, виправлень та остаточного браку. В результаті скорочується потреба в обсягу використовуваних ресурсів, що призводить до скорочення загальних матеріальних витрат.

Скорочення витрат на виконання операцій

Підвищення продуктивності

При незмінній якості продукції, збільшити продуктивність можливо тільки двома способами:

  1. Скоротити цикл (час) виробництва однієї одиниці продукції;
  2. Збільшити кількість ресурсів, що виділяються на виробництво (люди, обладнання та механізми).

І той, і інший, спосіб стануть вам доступні. Але ощадливе виробництво спрямоване в першу чергу на забезпечення першого способу – скорочення циклу виробництва. Другий спосіб, варто розглядати в якості додаткового бонуса за рахунок вивільнення ресурсів (площ, персоналу і машинного часу) від реалізації першого способу.

Існує ще й третій спосіб знизити вимоги до якості продукції. Але зі зрозумілих причин він відкидається.

Скорочення кількості додаткових операцій

Один з видів втрат у виробничому процесі – зайві дії, яких можна уникнути :

  • транспортування і переміщення
  • надмірна обробка
  • перевірки та контрольні операції.

З усуненням усіх цих видів втрат скорочується кількість використовуваних ресурсів і відповідно продуктивність усієї системи.

Збільшення обсягу продажу та репутація

Один із факторів підвищення конкурентної переваги — здатність компанії надавати продукцію заданого обсягу точно вчасно. Час між доставкою сировини і надходженням оплати за зроблену продукцію називається часом проходу через виробничу систему або часом виробничого циклу. Його скорочення несе масу прихованих вигод: підвищення швидкості реакції у відповідь на запит і задоволеності клієнтів, досконаліша система внутрішньої і зовнішньої логістики – ланцюжків постачань. Це прямо пов’язано з потенціалом для збільшення об’єму продажів, поліпшенням репутації надійного виробника і постачальника. Більше того, ваша репутація гарантує вам приплив якіснішого нового персоналу. При виборі працедавця, ваш рейтинг буде вищий.

Успішність та конкурентоспроможність Вашої компанії в реаліях сучасного світу багато в чому залежить від реалізації вищезазначених завдань.

Ознайомтеся з нашою програмою трансформації компанії. Кінцева мета програми впровадження Бережливого виробництва – це завжди позитивний економічний ефект.

Сподобалася публікація? Поділіться нею з друзями одним кліком.
Facebook
LinkedIn
Twitter
Telegram
WhatsApp

Отримайте програму Lean трансформації!

Ви дізнаєтеся про необхідні зміни в операційній діяльності та культурі організації на шляху до ощадливого виробництва. Після заповнення Ви отримаєте PDF-файл програми на вказаний E-Mail.