Обучение и консалтинг в области операционного менеджмента

Дорожня картка оптимізації виробництва. 10 простих кроків складання карти потоку створення цінності.

Дата останньої редакції:
September 19, 2022
Тема запису:
LEAN, VSM
Короткий зміст публікації:
У цій статті ми коротко розповідаємо про основні етапи картування процесів з використанням простого прикладу, повністю пояснюючи логікові складання Value Stream Map. Думаємо, це буде цікаво багатьом, хто робить перші кроки до ощадливого виробництва і хоче зрозуміти суть основних його методик.
Зміст

Одним з потужних інструментів в арсеналі Lean є “карта потоку створення цінності”, або Value Stream Map. Витративши невелику кількість часу на її складання, учасники проекту поліпшень зможуть отримати ефективний інструмент для комунікації і концентрації зусиль. Ми навчаємо цьому на нашому тренінгу. У цій статті ми покажемо приклад карти потоку створення цінності, ми спробуємо пояснити, як вона використовується. Але спочатку давайте дамо визначення…

Що таке карта потоку створення цінності?

Карта потоку створення цінності – це візуалізація інформаційного та матеріального потоків: всього того, що необхідно зробити для перетворення сировини на готовий продукт. Карта може показувати роботу окремої ділянки виробництва, наприклад цеху, або всього ланцюжка постачання. У разі окремої ділянки виробництва, кінцевим споживачем є наступний за технологією виробництва цех або процес. Деталізація у карти може бути різною залежно від потреб конкретного випадку. Для складання карти використовують символи для простоти розуміння і сприйняття інформації.

Давайте розглянемо покроково її складання на прикладі простого виробництва – друку і палітурки.

1. Зрозумійте цінність

Ключовим, при складанні карти потоку, являється розуміння концепції діяльності по додаванню цінності. Існує три критерії для оцінки цінності дії :

  • Клієнту потрібно, щоб ви зробили цю дію;
  • Дія потрібна, для перетворення інформації або матеріалу в кінцевий продукт;
  • Дія виконана належним чином з першого разу.

Будь-яка діяльність поза цими критеріями, вважається “непотрібною” Клієнтові, тобто – втратою. Як тільки ви зрозумієте та визначите цінність ваших дій, починайте картування процесів (Value Stream Mapping). Попри повальну цифровізацію всього і вся, не варто використовувати комп’ютер. Більш ефективним буде використання великих аркушів паперу, фліп-чарту чи дошки. Перевірено!

2. Сфокусуйтесь

Карта потоку не являється просто блок схемою процесу і не відстежує усі можливі його шляхи. Карта потоку показує набір дій, послуг чи транзакцій у процесі створення одного продукту. Одна цінність (продукт, послуга) – один потік по його створенню.

Щоб розставити пріоритети і надати вашим зусиллям найбільшу ефективність можна використати Матрицю сімейства продуктів. Вона допоможе зрозуміти які з продуктів у сімействі мають найбільшу цінову вагу і, отже, найбільший вплив на формування цінності.

При розміщенні пріоритетів враховуйте наступне:

  • Ціна повернення клієнтом;
  • Питома вартість у загальному обсязі;
  • Найбільша кількість виробництва;
  • Найбільша вартість помилки у виробництві;
  • Складність виготовлення (найбільш кількість процесів).

Ще раз нагадаємо: чітко з’ясуйте для чого має найбільше значення розробляти карту потоку створення цінності. Співвідношення зусилля/ефект має бути максимально високим. Сфокусуйтесь!

3. Ідіть і дивіться

Багато хто картує процеси, перебуваючи в кабінетах, далеких від реального виробництва, яке вони намагаються покращити. Ще гірше, якщо ці люди мають інформацію про те, що відбувається тільки зі звітів, навіть не бачачи очима саме виробництво та процеси, що відбуваються. Це не правильно. Озброїться блокнотом та олівцем і йдіть безпосередньо в робоче середовище (гемба), спостерігайте та досліджуйте процес там, де він відбувається. Ви повинні бачити на власні очі все, що відбувається! Знайдіть місця, з яких ви, та всі учасники проекту покращень, зможете спостерігати та оцінювати всі нюанси процесів.

4. Почніть з кінця

На кроці 2 ми говорили, що важливо сфокусуватися на думці: одна цінність (продукт/послуга) – один потік. Не перетворити карту потоку її створення на просту блок-схему і не заплутатися в розгалуженні потоків, допоможе картування з кінця – із завершального процесу “в руки споживачеві”. Коли ви робите так, у вас немає шансів піти іншим шляхом, окрім відстеження однієї цінності.

5. Визначте основні етапи

На підставі матриці сімейства продуктів (крок 2) та зібраних даних у гембі (крок 3), визначте основні етапи в потоці створення цінності – ключові етапи формування цінності. Як правило, це окремі процеси, що складаються з операцій.

6. Виміряйте час очікування

Після того, як ви визначили основні етапи, необхідно виміряти час очікування в черзі між кожним процесом. Багато хто більшу увагу приділяє часу циклу обробки. Відокремте зерна від полови – виміряйте час, що не додає цінність і додає її. Використовуйте для цього критерії кроку 1.

Коли ви зрозумієте який відсоток втрати часу – ви зрозумієте ваш потенціал поліпшень. Зазвичай, час очікування, який не додає ніякій цінності, складає 90-95% від виробничого циклу! Практика говорить про те, що час – самий не ефективно використовуваний ресурс. Хоча ми говоримо, що його завжди на щось не вистачає. Є над чим подумати, чи не так?

7. Виміряйте дані кожного процесу

Необхідно виміряти усі ключові показники процесу. Ними є:

  • час циклу процесу,
  • час переналагодження,
  • час такту (швидкість одиниця/час),
  • надійність процесу (вихід придатного продукту)
  • розмір партії,
  • час виходу першого виробу в партії,
  • зрушення за часом.

Загалом, все, що ви і ваша команда вважаєте важливим для процесу з технологічної точки зору, з позиції якості або продуктивності.

8. Розставте смайлики 🙂

Не менш важливо також розуміти кількість трудовитрат в кожному процесі. При картуванні процесу ви можете побачити, що існують деякі вузькі місця через дисбаланс робочої сили.

Додайте смайлик у кожного блоку процесу, щоб визначити кількість робітників, які знаходяться в процесі створення цінності.

9. Додайте коефіцієнт часу додавання вартості (VA %)

Складіть весь час додавання вартості та розділіть отримане значення на загальний час циклу — час, який потрібний продукту, або партії для проходження всього потоку створення цінності. Це зворотний коефіцієнт тому, що ви визначили на кроці 6. По суті, це ваш часовий ККД для клієнта, ваша ефективність в часі!

10. Інтерпретуйте інформацію правильно!

Карта створення цінності, по своєму задуму, має бути наочним уявленням потоку і даних про процеси в ньому. Вона повинна давати вам цілісну картину того, що відбувається з продуктом або послугою (чи сімейством) на усіх етапах створення.

Ви повинні чітко розуміти:

  • Вузькі місця та обмеження,
  • Тривалість часу циклу процесів,
  • Втрачений робочий час (переналагодження, усунення дефектів тощо),
  • Розуміння якості та відсоток виходу придатного продукту з першого разу.

В ідеалі, VSM має стати дорожньою картою вашого проекту покращень. Вона змінюється так, як змінюєтеся ви. Ваша карта потоку створення цінності веде вас шляхом оптимізації ваших процесів від поточного стану до бажаного, до цільового стану.

Якщо вам потрібно більше інформації, розбір складніших прикладів та знання нюансів при складанні карт, приходьте на наш тренінг. Ми із задоволенням поділимося з вами нашим досвідом. Успіхів у вдосконаленні вашої діяльності!

Сподобалася публікація? Поділіться нею з друзями одним кліком.
Facebook
LinkedIn
Twitter
Telegram
WhatsApp

Отримайте програму Lean трансформації!

Ви дізнаєтеся про необхідні зміни в операційній діяльності та культурі організації на шляху до ощадливого виробництва. Після заповнення Ви отримаєте PDF-файл програми на вказаний E-Mail.