Обучение и консалтинг в области операционного менеджмента

Управління запасами. Визначення оптимального обсягу замовлення

Дата останньої редакції:
November 12, 2022
Тема запису:
Короткий зміст публікації:

Нещодавно ми зіштовхнулися із такою проблемою управління запасами. Перед компанією стояло питання про те, якими за обсягом партіями найвигідніше замовляти товар. Давайте докладніше розглянемо приклад і розв’язання цієї задачі:

Компанія-дистриб’ютор побутової хімії замовляє однорідний товар у палетах. Товар доставляється однією поставкою через 2 дні. після розміщення замовлення (T). Доставка відбувається вантажним автотранспортом. Усі витрати, пов’язані з доставкою товару фіксовані і не залежать від кількості товару, що привозиться. Кожна доставка обходиться компанії в 3000 грн (f). У вартість доставки входить не лише плата за доставку, а й усі супутні витрати: вантажно-розвантажувальні роботи, приймання товару і т.д.

Компанія не має своїх складських приміщень, тому функція зберігання товару знаходиться в аутсорсингу. Річна вартість зберігання 1 палети товару обходиться компанії в 200 грн (h). Ці витрати залежать тільки від кількості товару, що зберігається, і ця ціна не змінюється, хоч компанія зберігає 1 палету, хоч 500 палет.

Щорічно компанія продає 1500000 палет продукції (D). На протязі всього року продажі йдуть рівномірно без сезонних та інших коливань.

Нам потрібно визначити:

  1. Оптимальний розмір замовлення
  2. Частоту замовлень – скільки разів на рік доведеться робити замовлення
  3. При якій кількості запасів, що є на складі, потрібно розміщувати замовлення.

Давайте детально розберемо теоретичні моменти управління запасами.

При управлінні запасами важливо знати, що саме замовляти, а й коли робити замовлення, у якому обсязі, наскільки цей запас зможе задовольнити попит тощо. Не заглиблюючись у деталі, можна сказати, що основна мета планування запасів – визначити той оптимальний обсяг замовлення, при якому:

  • З одного боку, буде повністю задоволений попит і не бракує запасів
  • З іншого боку, не залишиться надлишків запасів, щоб уникнути зайвих витрат за їх зберігання, утилізацію тощо.

Для вирішення цього завдання ми будемо використовувати модель оптимального (економічного) розміру замовлення – EOQ (Economic Order Quantity).

Давайте тепер розглянемо процес управління запасами в динаміці нашого випадку (Рис 1.):

На початку процесу ми маємо певний рівень запасів (червона суцільна лінія), який витрачається з темпом D. Коли рівень запасів досягає лінії r (сіра пунктирна лінія), компанія розміщує замовлення у постачальника. Після цього компанія певний час (T) чекає на доставку товару, продовжуючи витрачати наявні запаси з колишнім темпом D. Через T днів (тижнів, місяців) товар прибуває і цикл починається заново.

А тепер повернемося до першого питання нашого завдання – визначення оптимального розміру замовлення. Для цього нам варто докладніше розглянути витрати на зберігання товару та витрати на доставку.

  1. Загальна вартість зберігання запасів (H) визначається середнім рівнем запасів та вартістю зберігання одиниці товару (Рис 2):

Q/2 – середній рівень запасів

h – вартість зберігання одиниці запасів

За графіком 2 видно, що вартість зберігання запасів прямопропорційно залежить від обсягу партії, тобто. що більше обсяг замовлення, то дорожче нам коштує зберігання запасів.

  1. Загальна вартість розміщення замовлення (F) визначається за допомогою кількості зроблених замовлень за аналізований період та вартості доставки 1 замовлення (Рис 3)

D/Q – кількість замовлень за певний період

F – вартість доставки 1 замовлення.

На графіку 3 видно, загальна вартість доставки перебуває у зворотній залежності від обсягу замовлення, тобто. чим більше обсяг партій, що замовляються, тим менше щорічно компанія витратить на доставку товару.

Таким чином, загальні витрати ( TC Total Costs ) на зберігання та доставку товару (при обсязі замовлення Q) дорівнюватимуть:

На графіку 4 загальні витрати представлені пунктирною лінією.

Щоб визначити оптимальний обсяг партії Q 0, нам потрібно знайти найвигідніше співвідношення загальних. витрат на зберігання запасів ( strong H) та загальних витрат на доставку замовлення (F). При маленьких замовленнях середньорічний рівень запасів теж буде невеликим і, як наслідок, невеликими будуть витрати на зберігання всіх запасів (H). Однак у цьому випадку доведеться частіше робити замовлення, що призведе до збільшення річних витрат на доставку замовлень (F). При великому обсязі замовлення ситуація зворотна: заощаджуємо на доставці замовлень, але витрачаємо більше коштів на зберігання.

Іншими словами, нам потрібно знайти такий обсяг партії, при якому загальні витрати (МС) будуть мінімальні. На графіку 4 видно, що мінімальні загальні витрати досягаються на момент перетину кривих загальних витрати на доставку і зберігання, тобто. коли загальні витрати на доставку дорівнюють загальним витратам на зберігання.

Наша мета – визначити, скільки товару потрібно замовляти, щоб виконувалася ця умова. Це і буде оптимальним обсягом замовлення Q 0. За допомогою алгебраїчних перетворень із минулого рівняння отримуємо*:

Підставимо в цю формулу значення нашого прикладу:

Отже, оптимальний обсяг замовлення компанії становить 6709 палет товару.

Для відповіді на друге питання завдання – скільки разів на рік доведеться робити замовлення? – необхідно обсяг попиту (D) поділити на оптимальний обсяг замовлення (Q 0):

При обсязі замовлення 6709 палет компанії необхідно буде зробити 224 замовлення на рік.

Третє питання стосувалося точки заповнення (r) – При якій кількості наявних на складі запасів потрібно розміщувати замовлення? Для відповіді це питання необхідно знайти добуток обсягу попиту (D) і часу виконання замовлення (Т).

Компанія повинна розміщувати замовлення, коли на складі залишається 8219 палет.

СКАЧАЙТЕ:

Калькулятор розрахунку оптимального розміру партії

Якщо на практиці компанії виходить замовити трохи більше або менше товару, ніж Qo це не страшно. Невеликі відхилення в обсязі замовлення не вплинуть на загальні витрати компанії на зберігання та доставку товару, тому що крива загальних витрат в районі точки оптимального замовлення щодо полога (див. рис 5)

Сподобалася публікація? Поділіться нею з друзями одним кліком.
Facebook
LinkedIn
Twitter
Telegram
WhatsApp

Отримайте програму Lean трансформації!

Ви дізнаєтеся про необхідні зміни в операційній діяльності та культурі організації на шляху до ощадливого виробництва. Після заповнення Ви отримаєте PDF-файл програми на вказаний E-Mail.