Поради щодо впровадження системи 5S

Дата останньої редакції:
November 14, 2022
Тема запису:
5S
Короткий зміст публікації:
Пропонуємо до уваги читачів кілька корисних порад щодо впровадження системи 5С, які ми можемо дати виходячи з практичного досвіду впровадження.

Простий на перший погляд інструмент Ощадливого виробництва як система 5С, створює можливості для візуального управління, швидкого виявлення проблем і залучає в їх вирішення весь робочий персонал. Але, на жаль, цей інструмент надовго не приживається у компаніях. виходить, що зусилля зникають задарма. Щоб цього не траплялося, дозволимо собі дати кілька порад щодо впровадження системи 5С.

1. Зрозумійте справжнє значення 5С

Якою є справжня мета системи 5С? Думка про те, що 5С призначена для підвищення трудової дисципліни, наведення чистоти та порядку, забезпечення безпеки та покращення якості умов праці, безумовно вірна. Але, все перераховане — не мета, а умови її досягнення. З точки зору Ощадливого виробництва справжня мета і цінність 5С у тому, щоб створити необхідні умови для виявлення існуючих проблем для подальшого їх усунення та вдосконалення.

2. Постійно проводьте аудити 5С

Аудит, як і будь-яка перевірка, марнотратний з погляду витрат часу, але іноді необхідний. В ролі аудитора може бути член команди чи колега із суміжної команди. Керівництво організації також потребує проведення певної форми перевірки. Мета аудиту 5С не в створенні звітів, а в знаходженні системних перешкод з точки зору успіху практики 5С

Також, найкраще, якщо такі аудити будуть несподіваними. Як тільки перевірки стають рутинними, в той же час вони втрачають ефективність, тому дуже важливо періодично змінювати їх підходи та методи. Змінюйте методики оцінки та аудиторів. Різні форми аудитів допоможуть побачити те, що було втрачено раніше.

3. Критичні ситуації не привід забути про аудит 5С

Перша реакція, коли ви дізнаєтеся, що в будь-якій частині підприємства настала критична ситуація – припинити перевірки та кинути всі сили на вирішення кризи. В корені невірне рішення. Дуже важливо, щоб усі процеси були настільки стабільними, наскільки це можливо. Це потрібно для того, щоб ви могли зосередити увагу на проблемі, а не наслідках як критичної ситуації. Система 5S створена для візуального управління та забезпечення стабільності процесів, тому в кризових ситуаціях важливо підтримувати її ще сильніше, ніж зазвичай.

4. Усувайте причини проблем негайно

Якщо перевірка знаходить якусь проблему, обов’язково мають бути вжиті заходи. Немає жодного сенсу у пошуку проблем без подальшої ескалації питання про прийняття коригуючих дій.

5. Усуньте всі перешкоди для візуального контролю

Проблеми можна вирішити лише тоді, коли їх можна ідентифікувати. Двері шаф та ящики приховують безладдя. Усуньте все, що може заважати спостереженню та виявленню проблем.

Отримати експертні рекомендації щодо впровадження системи 5С на підприємстві ви можете з нашого курсуСистема 5С. Візуальне керування виробництвомдля початківців та її самостійного впровадження.

Сподобалася публікація? Поділіться нею з друзями одним кліком.
Facebook
LinkedIn
Twitter
Telegram
WhatsApp

Отримайте програму Lean трансформації!

Ви дізнаєтеся про необхідні зміни в операційній діяльності та культурі організації на шляху до ощадливого виробництва. Після заповнення Ви отримаєте PDF-файл програми на вказаний E-Mail.