Обучение и консалтинг в области операционного менеджмента

Що означає досягти рівня виробництва світового класу?

Дата останньої редакції:
September 19, 2022
Тема запису:
TPM / WCM
Короткий зміст публікації:
Бути успішнішим за інших конкурентів незалежно від розміру, країни походження або ресурсів. Відповідати або випереджати будь-якого конкурента за якістю, часу виконання замовлення, гнучкості, обслуговуванню клієнтів і інноваціям, витратам на виробництво і ціні продажу.

Зміст


Річард Шонбергер, автор терміну “World Class Manufacturing” (WCM), “Виробництво світового класу”, говорить, що виробництво такого рівня “досягається шляхом мобілізації ресурсів для безперервного вдосконалення”. Для його досягнення компанії повинні змінити процедури і концепції, що, у свою чергу, призводить до трансформації стосунків з постачальниками, покупцями, виробниками і споживачами.

Ми пропонуємо Вам ознайомитись із сімома ключовими напрямками дій для досягнення світового класу. Ці 7 ключів – своєрідна “вичавка” з досвіду провідних компаній:

Скоротити час виконання замовлення

Скорочення часу виконання замовлення сприяє збільшенню гнучкості та оперативності, зменшенню потреби у запасах та ризику їх старіння. Прийом замовлення, планування, закупівлі, вхідний контроль, виробництво, переміщення, упаковка, доставка – це усе відноситься до часу виконання замовлення. Те ж саме можна сказати і про час, який потрібний для подання сигналу вниз, по ланцюжку постачань, для початку кожної дії, плюс загальний час на саме виконання роботи.

Виробництво і закупівля великими партіями з метою зниження собівартості призводить до збільшення складських запасів і часу виконання замовлення, а у результаті до збільшення витрат. Компанії мають бути в змозі швидко міняти розмір партій, асортимент продукції і пропускну спроможність виробничого потоку у відповідність з ринковим попитом. Ефективним інструментом в цьому відношенні є безперервне вдосконалення в області скорочення часу переналадок.

У постачанні для прискорення ланцюжка постачань компаніям варто сфокусуватися на автоматизації процесів обробки замовлень.

Прискорити час виходу на ринок нової продукції

Швидке виведення якісного і менш дорогого продукту на ринок набирає актуальність через зростання очікувань клієнтів і конкурентної боротьби. Добре організований процес виведення нової продукції на ринок приносить значну конкурентну перевагу компанії. Зміни та поліпшення продукції найкраще проводити на початку процесу. Хорошою практикою є взаємодія з усіма областями виробництва ще на стадії розробки продукції або процесу. Взаємодія має відбуватися з упевненістю що:

– новий продукт відповідає потребам споживачів;

– у нього прийнятна ціна і він генеруватиме прибуток;

– продукт можна ефективно зробити;

– продукт можна буде підтримувати та обслуговувати.

Скоротити операційні витрати

Фокусування тільки на скороченні операційних витрат без урахування необхідних змін в інших бізнес-процесах може негативно вплинути на інші показники діяльності. Впровадження WCM компанією сприяє вдосконаленню декількох показників одночасно, включаючи витрати, час на виконання замовлення, запаси і обслуговування клієнтів.

Підходи до зниження операційних витрат залежать від специфіки діяльності підприємства. У більшості випадків компанії фокусуються на трьох основних статтях витрат : оплата праці, матеріали і усі інші – “накладні” витрати. Ефективне використання персоналу може скоротити позапланові переробки, надбавки “за швидкість” і витрати на аутсорсинг, а також значно зменшити час циклу. Хорошою можливістю для скорочення матеріальних витрат служить аналіз поточних витрат і розробка ефективної стратегії забезпечення матеріалами. Для скорочення накладних витрат слід оптимізувати і стандартизувати процеси постачання, виробництва і роботи з клієнтами.

Процес ухвалення рішень і звітності в масштабах компанії пов’язаний з щоденним величезним об’ємом інформації. Частини цієї інформації окремо, без контексту та без взаємозв’язку з іншими діями та загальним планом, приносять мало користі. Безліч даних, зібраних разом і узагальнених, формують інформацію вищого рівня управління, яка показує статус, досягнення і важливість. Таку інформацію, управлінець має бути в змозі інтерпретувати до такої міри деталізації, щоб точно розуміти, що відбувається і як направити адекватні дії в русло цілей і завдань.

Управління та аналіз інформації важливі настільки, наскільки точними є дані, на яких вони ґрунтуються. Дані повинні збиратися якнайшвидше і з мінімальним втручанням людини, що є найчастіше причиною затримок і помилок. Також важливо збирати інформацію безпосередньо з ланцюжка постачання. Для цього найбільш ефективною є автоматизація процесу збору та обробки даних.

Випереджати споживчі очікування

Найбільш успішні компанії не просто задовольняють очікуванням клієнтів, але і випереджають ці очікування, встановлюючи планку на практично недосяжному для конкурентів рівні. Виробники повинні чітко розуміти бажання та потреби споживачів, і те, як вони розвиватимуться. Для цього треба надати клієнтам доступ до усієї необхідної інформації в найбільш зручній для них формі.

Споживачі настільки часто змінюють свою думку, що гнучкість просто потрібна для будь-якої компанії. Ефективний зворотний зв’язок з клієнтами забезпечує найбільш точну і повну інформацію, яка може послужити попередженням про майбутні зміни.

Сама краща стратегія дій – зробити так, щоб споживач хотів взаємодіяти з вами. Прагніть бути найбільш відданим постачальником завдяки конкурентоспроможній продукції, високій якості, правильній ціні та високому рівню обслуговування

Але верхом досконалості, і відмінною рисою лідера, є уміння формувати попит і нові потреби.

Налаштувати процеси аутсорсингу

Для компанії найшвидший і легший спосіб отримання вигоди від WCM – це співпраця з організаціями, які досягли значних переваг на певних фазах процесу – наприклад, виробництві. Переносячи частину своєї діяльності під відповідальність таких компаній, ви можете майже відразу користуватись її сильними сторонами – добре організованим процесом, високою якістю, своєчасними постачаннями. А самі, тим часом, можете направити свої ресурси на той вид діяльності, в якому Ви кращі, – інновації, розробка нових продуктів, маркетинг, збут.

Прагнення глобалізації

Глобалізація та інтернет внесли свої зміни до практик і способів ведення бізнесу. Якщо ви не виходите на нові географічні ринки, ви даєте можливість своїм конкурентам розширити клієнтську базу і перейняти потенційних споживачів. Компанії повинні адаптувати свою продукцію та послуги до вимог потенційних клієнтів на глобальному ринку. Така гнучкість компанії і така поведінка споживача можливі тільки за наявності системи ефективного управління і добре організованих процесів.

Розкривати потенціал

При розробці системи планування ресурсів, управління ланцюжком постачання або CRM необхідно пам’ятати про головний критерій вибору – забезпечення ефективними інструментами управління інформацією. Управління інформацією – це основний підтримуючий чинник всіх ключових дій по дорозі до досягнення рівня світового класу. З боку технологічного забезпечення ви повинні переконатися, що вибрана операційна платформа здатна не лише підтримувати ваші поточні потреби, але і швидко, дешево і ефективно підлаштовуватися під можливі зміни в майбутньому. Звичайно, ніхто не може точно передбачити, які зміни нас чекають в майбутньому, але правильний вибір допоможе вам посилити свої переваги на ринку.

Вам цікава концепція системи World Class Manufacturing? Тоді Ви маєте гарну можливість дізнатися про це від людей, які мають досвід успішного впровадження WCM/TMP на виробництві! Наш тренінг “World Class Manufacturing. Планування розгортання” дасть уявлення про реалізацію програми трансформації на основі концепції WCM, грунтованої на ТРМ (Total Productive Maintenance), і про ті переваги, які дає ця програма. Спілкуючись з тренерами, що будували виробничу систему однієї з кращих компаній в Україні, Ви отримаєте відповіді на питання: Як це працює? З чого почати? Що важливо?

Сподобалася публікація? Поділіться нею з друзями одним кліком.
Facebook
LinkedIn
Twitter
Telegram
WhatsApp

Отримайте програму Lean трансформації!

Ви дізнаєтеся про необхідні зміни в операційній діяльності та культурі організації на шляху до ощадливого виробництва. Після заповнення Ви отримаєте PDF-файл програми на вказаний E-Mail.