Обучение и консалтинг в области операционного менеджмента

Про силу візуалізації процесів. У чому реальна цінність Value Stream Mapping?

Дата останньої редакції:
October 3, 2022
Тема запису:
VSM
Короткий зміст публікації:
Успіх LEAN-трансформації формується на початковому етапі. Як цьому допомагає картування потоку створення цінності (Value Stream Mapping) та у чому його дійсна цінність?

Бачення майбутнього допомагає сформувати фокус нашої уваги.
Візуалізація допомагає закріпити та утримувати наше бачення доти, доки ми його не реалізуємо.

Зазвичай до ідеї трансформації компанії приходять з нечітким баченням того, що потрібно зробити. Іншими словами, із почуттям невизначеності. Це основний стримуючий чинник на початковому етапі трансформації, а зовсім не дефіцит ресурсів, як багато хто думає.

Успіх трансформації визначається ще на початковому етапі, де критично важливо мати цілісне бачення того, яку виробничу систему ми будуємо: “у чому полягає мета і яка стратегія її досягнення”. Без бачення, трансформація перетворюється на пошуки чорної кішки в темній кімнаті. Бачення забезпечує гармонію: єдність поглядів, спрямованість зусиль, довіра та згуртованість. Але першими до цього має прийти керівництво та ключові учасники трансформаційного проекту. Після цього бачення передається всьому колективу. Так компанія долає опір змінам, поєднуючи колектив навколо уявлення про найкращу версію себе.

Візуалізація роботи всієї системи, починаючи з фрагментів — процесів, і до формування єдиної картини дозволяє подолати невизначеність і внести ясність у розуміння того, що робити далі. Детально вивчаючи ситуацію, ви отримаєте відповіді на ключові питання:

  • про недоліки системи;
  • про усунення втрат та оптимізацію окремих процесів;
  • пріоритет завдань;
  • про те, як збільшити продуктивність, ефективність використання ресурсів та якість внутрішніх комунікацій;
  • масштабувати виробництво.

Для цього існує інструмент — Value Stream Mapping (картування потоку створення цінності) — динамічний документ, що масштабується. Даний інструмент візуалізації є важливим та інформативним у Бережливому виробництві. Його динаміка виражена в тому, що в даний момент часу ви повинні мати як мінімум дві карти: сьогодення та майбутнього стану, що відображають те, що є, і те, чого ви прагнете. Його масштабованість виражена в тому, що на рівні керівництва організації цей документ менш деталізований і більше відбиває стратегію, а на рівні структурної одиниці, наприклад цехи, фрагмент цього документу може мати дуже детальну інформацію про процеси, ресурси, матеріальному і інформаційному потоках.

Крім того, карта потоку створення цінності – це ідеальний засіб комунікації між учасниками трансформації на різних рівнях. На системному рівні всі нелогічні дії — наслідок вузької точки зору, які надалі розбиті на окремі елементи системи, будуть очевидними. Всі розбіжності можна усунути конструктивним діалогом навколо єдиної картини того, що відбувається, і дійти оптимальних рішень. Далі – реалізація.

Малюйте свій успіх, перемагаючи невизначеність! Це призведе до впевненості та залучення. Справжня цінність інструменту візуалізації процесів – Value Stream Mapping – саме в цьому!

Тим, хто хоче розібратися з потужним інструментом Value Stream Mapping (складання карток потоку створення цінності), запрошуємо на наш бізнес-тренінг «Оптимізація виробничих процесів за допомогою карток потоку створення цінності» .

Сподобалася публікація? Поділіться нею з друзями одним кліком.
Facebook
LinkedIn
Twitter
Telegram
WhatsApp

Отримайте програму Lean трансформації!

Ви дізнаєтеся про необхідні зміни в операційній діяльності та культурі організації на шляху до ощадливого виробництва. Після заповнення Ви отримаєте PDF-файл програми на вказаний E-Mail.