Обучение и консалтинг в области операционного менеджмента

Навіщо потрібна стандартизація робіт? Що таке процес, процедура та робоча інструкція?

Дата останньої редакції:
September 21, 2022
Тема запису:
LEAN, Standard Work, TPM / WCM
Короткий зміст публікації:
Стандартизація робіт покликана забезпечити не лише очікуваний результат, але і можливість поліпшення існуючих методів виконання роботи. У цій статті ми говоримо про користь стандартизованої роботи та визначимо поняття базових термінів.
зміст

Призначення стандартизації

Стандартизація є основою створення виробничої системи з метою управління та планування виробництвом. Для ощадливого виробництва стандартизація – відправна точка та безумовна необхідність. Стандартизуються методи виконання роботи та робоче оточення (5С). Ось кілька причин для цього:

  • Необхідність стійкого, гарантованого результату за якістю, часу виконання і ресурсам, що витрачаються;
  • Створення умов подальших поліпшень. Адже неможливо покращити те, що щоразу виконується по-різному та з різним результатом;
  • Необхідність дотримуватися директив галузевих і інших стандартів, ігнорувати які неприпустимо;
  • Контроль результату, спрощення пошуку і усунення причин виникнення проблем або відхилень від очікуваних результатів.

"Якщо ви думаєте про стандартизацію не тільки як про найкраще з того, що ви вмієте, але ще як про те, що можна зробити ще краще, ви досягнете більшого".

Генрі Форд

Простіше кажучи, стандартизація необхідна, щоб контролювати витрати ресурсів і забезпечити якість продукції біля витоку, щоб виявляти дефекти якнайшвидше. Ніхто не знає справжню вартість браку, якщо його виявив покупець. Тому що, якщо дефект виявляє покупець, це не лише витрати по заміні продукції або виправленню дефекту, але і втрата довіри. Для тих, хто думає про бізнес серйозно і на довго, це важливо.

З причинами, думаємо, все ясно. Перейдемо до термінів.

Процеси, процедури і робочі інструкції – терміни, що вживаються в контексті стандартизації робіт. Розуміння їхнього сенсу та призначення впливає на те, як планується і виконується робота, і отже, яким буде її результат.

Що таке процес?

Процес – стійка і цілеспрямована послідовність взаємозв’язаних дій, яка перетворить те, що на вході, в те, що буде на виході. Процеси крос-функціональні та визначають необхідні дії, але без їх достатньої деталізації. Часто, те, що вийшло з одного процесу (його результат) служить входом для наступного процесу.

Що таке процедура?

Процедура, або стандартизована операційна процедура, регламентує дії (роботи) за якістю результату, витрат часу і ресурсів, а також, визначає відповідальних за виконання. Тобто, процедура – це технологічний регламент процесу. Процедура документує метод виконання процесу у заданих умовах.

Що таке робоча інструкція?

Робоча інструкція – це детальний покроковий опис того, як виконувати конкретну дію (вид робіт) у рамках процесу, тобто. Крім того, робоча інструкція може інформувати про превентивні заходи виконання роботи для відвертання дефектів, поломок і ушкоджень. Оператор може мати кілька робочих інструкцій для кожного виду робіт. Візуальним відображенням робочої інструкції є карта покрокового виконання операції. Як правило, цей документ часто розташовують над робочим місцем.

Добре описана процедура, досить часто, може замінити робочу інструкцію. Наприклад, хороший рецепт приготування блюда інформує про те, скільки часу треба витратити, які продукти потрібні і які дії над ними треба вчинити, щоб отримати блюдо потрібного виду і смаку в певній кількості. Використовуючи такий документ, легко контролювати потребу в ресурсах, розрахувати витрати на одиницю продукції і вартість реалізації.

Приклад з практики

Виготовлення металевого каркаса вхідних дверей – це процес, що містить послідовність дій з перетворення листового металу (на вході) в готовий дверний каркас (на виході). Ці дії можуть бути такими:

  • різання листового металу в заготівлі,
  • профілювання (згинання) заготовок,
  • виготовлення технологічних отворів у профільованих деталях,
  • зварювальне з’єднання деталей у готовий каркас.

Процедура дасть вичерпну інформацію про те:

  • Який метал потрібно використати;
  • У якій послідовності слід виконувати дії;
  • Скільки часу приділяється всього і на кожну дію;
  • Які ресурси і скільки їх знадобиться для виконання кожної дії;
  • У яких умовах повинні виконуватися роботи;
  • Який каркас повинен вийти.

Тобто, процедура регламентує дії і умови виконання процесу, щоб забезпечити потрібні показники за якістю, продуктивності і собівартості.

Робоча інструкція докладно проінформує операторів на робочих місцях:

  • На ділянці розкрою – Як розкроїти метал з найменшою кількістю відходів, як і чим виконувати різання;
  • На ділянці профілювання – Як і чим зігнути листові заготовки у профіль;
  • На ділянці підготовки – Як і чим виготовити технологічні отвори в профілі;
  • На зварювальних стендах – Як і чим виконати зварне з’єднання профілів у каркас.

Готовий каркас, як виріб, буде виходом (результатом) процесу і послужить входом для наступного процесу. Наприклад, для процесу збирання готових дверей.

Варто зазначити, що в ощадливому виробництві, документом верхнього рівня, що візуалізує ланцюжок процесів, є карта потоку створення цінності — зручний та масштабований інструмент для оптимізації та покращення виробництва.

Сподобалася публікація? Поділіться нею з друзями одним кліком.
Facebook
LinkedIn
Twitter
Telegram
WhatsApp

Отримайте програму Lean трансформації!

Ви дізнаєтеся про необхідні зміни в операційній діяльності та культурі організації на шляху до ощадливого виробництва. Після заповнення Ви отримаєте PDF-файл програми на вказаний E-Mail.